hackeri-mohou-napadnout-ultrazvukove-pristroje-v-nemocnicich
Novinka Hackeři mohou napadnout ultrazvukové přístroje v nemocnicích

Hackeři mohou napadnout ultrazvukové přístroje v nemocnicích

Mirek Kočí

Mirek Kočí

7. 3. 2019 17:00

IoT zařízení nám usnadňují život, ale zároveň jsou jedním z nejzranitelnějších míst v IT síti. Výzkumný tým Check Point Research odhalil, že některé starší ultrazvukové přístroje využívají operační systém Windows 2000, pro který již nejsou dostupné bezpečnostní záplaty a aktualizace a může tedy být snadným cílem pro hackery. Vzhledem ke známým zranitelnostem systému Windows 2000 nebylo pro tým Check Point Research obtížné zneužít jednu z těchto slabin a získat přístup do celé databáze ultrazvukových snímků a dat pacientů. Uložené snímky zároveň bylo možné měnit nebo celý systém ultrazvukového přístroje infikovat ransomwarem.

Reklama

„Zdravotnictví se výrazně posunulo s nástupem Internetu lékařských věcí (IoMT). Příkladem jsou ultrazvukové přístroje, které zaznamenaly v posledních letech obrovský pokrok a pacientům i lékařům poskytují detailní informace, které mohou zachránit život. Bohužel často tento pokrok nejde ruku v ruce se zabezpečením celého IT prostředí,“ říká Daniel Šafář, Country Manager CZR regionu ve společnosti Check Point. Přitom kyberútoky na nemocnice jsou stále běžnější.

Nejnovějším příkladem je ransomwarový útok na Melbourne Heart Group, kdy hackeři požadovali výkupné za zpřístupnění zdravotnických dat. Další významný útok se odehrál v loňském roce, kdy byly ze singapurské zdravotnické služby SingHealth odcizeny mimo jiné i zdravotní záznamy předsedy vlády. Navíc v květnu 2017 byla během masivního útoku WannaCry zasažena i britské zdravotní služba NHS, která musela zrušit 20 000 schůzek a náprava škod způsobených kyberútokem stála více než 150 milionů liber. Zajímavostí je, že k takto obrovským škodám vedl nezáplatovaný systém Windows.

„Oblast kyberbezpečnosti je pro zdravotnické organizace výzvou. Nejrůznější vstupní body, stovky, možná tisíce zařízení připojených k IT síti, přičemž každé zařízení může obsahovat hardwarové i softwarové zranitelnosti. Podchytit všechny tyto zranitelnosti je nemožné, takže základem musí být pokročilé preventivní bezpečnostní řešení, které zachytí nevyhnutelné útoky, které se zranitelnosti pokusí zneužít,“ uzavírá zpráva Check Point Research

Na ukázku hacknutí ultrazvukového přístroje se můžete podívat ve videu:

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama