Handheld od MSI oficiálně představen, Intel chce zavařit AMD
i Zdroj: MSI
Novinka Handheld od MSI oficiálně představen, Intel chce zavařit AMD

Handheld od MSI oficiálně představen, Intel chce zavařit AMD

David Jiránek

David Jiránek

9. 1. 2024 14:20 9

Nový hráč na poli handheldů přichází. MSI Claw nabídne vnitřnosti kompletně od Intelu, štědrou porci RAM nebo například Thunderbolt 4.

Reklama

Většina výrobců se v uplynulých měsících přiklonila na stranu AMD při tvorbě handheldů, MSI na to jde ale opačně. Handheld MSI Claw pojede kompletně na Intelu a nové platformě Core Ultra. Konkrétně uvnitř najdeme čip Intel Core Ultra 7 155H který nabídne 6 výkonných jader, 8 efektivních a 2 úsporná. Celkem tedy 22 vláken s frekvencí až 4,8 GHz. Procesor nabídne i neuronové jádro NPU zaměřené na umělou inteligenci.

Hráče bude více zajímat ale grafický čip Intel Arc s osmi Xe jádry a podporou pro XeSS. Na přesný výkon si musíme počkat, každopádně MSI slibuje hraní ve Full HD rozlišení na střední detaily. Maximálně si čip řekne o 45 W, což je víc než u konkurence. Potěší podpora pro kodeky AV1, VP9 a H.265.

Další specifikace zahrnují 7palcový Full HD displej s podporou dotyků a obnovovací frekvencí až 120 Hz. Jde o IPS panel s jasem až 500 nitů a slušným barevným pokrytím 100 % sRGB.

Baterie má kapacitu 53 Wh a MSI slibuje 2 hodiny výdrže při maximálním vytížení. To na první pohled není hodně, avšak v praxi má být životnost na jedno nabití o 50 % vyšší jak průměr u handheldů. Tohle nejspíše zjistíme až při recenzích.

Ovládací prvky jsou celkem štědré. Na přední straně najdeme dvojic podsvícených páček, X, Y, A, B tlačítka, D-pad a čtyři kontextová tlačítka. Dotykové plošky bohužel chybí. Horní strana nabízí dvojici triggerů a bumperů, zadní pak další dvě mapovatelná tlačítka.

Handheld od MSI oficiálně představen, Intel chce zavařit AMD
i Zdroj: MSI

Konektorová výbava se pyšní zejména Thunderbolt 4 přípojkou, doplňuje ji čtečka Micro SD karet. MSI sáhlo také po čtečce otisků prstů v zapínacím tlačítku. Kapacit osazeného NVMe SSD začíná na 512 GB a RAM na 16 GB.

MSI se při tvorbě soustředilo na ergonomii, boční strany, za které handheld držíte, jsou speciálně vytvarované pro lepší úchop. Hmotnost činí 675 gramů.

Handheld od MSI oficiálně představen, Intel chce zavařit AMD
i Zdroj: MSI

O chlazení zařízení se starají hned dva větráčky a na obrázcích můžeme zpozorovat minimálně dvojici heatpipes.

Základním prvkem softwaru je MSI APP Player, který integruje řadu herních knihoven a nastavení. Jinak ale MSI Claw běží na Windows 11.

Datum vydání zatím neznáme, ale handheld by se na trh měl dostat v nejbližších měsících. Cena začíná na 699 dolarech (15 700 Kč) s čipem Core Ultra 5 a 16 GB RAM. Za Core Ultra 7 dáte 749 dolarů (16 800 Kč) a špičkový model nabídne 1 TB SSD navíc 799 dolarů (18 000 Kč).

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama