HDD disky o kapacitě 120 TB?! Nová technologie HAMR to umožní
i Zdroj: Vygenerováno pomocí Bing AI
Novinka HDD disky o kapacitě 120 TB?! Nová technologie HAMR to umožní

HDD disky o kapacitě 120 TB?! Nová technologie HAMR to umožní

David Švrček

David Švrček

7. 4. 2024 08:00 10

Výzkumné týmy výrobců HDD disků se spojily a vymýšlejí způsob, jak do jednoho disku uložit i 100 TB dat, zvládnout to chtějí během následující dekády.

Reklama

Výrobci HDD disků plánují dosáhnout kapacity úložiště až 120 TB. Jakým způsobem? Novou technologií HAMR (Heat-assisted magnetic Recording), tedy vícevrstvými disky, které umožní masivní zvýšení úložných kapacit.

V čem spočívá tato inovace? Technici z Seagate a dalších týmů vyvinuli metodu, která využívá spojování více úrovní vrstev pro záznam dat. Tyto vrstvy nejen zvětší kapacitu na ploše disku, ale také umožní rychlejší přístup k datům. Výzkumníci se snaží rapidně zvýšit úložné kapacity tím, že použijí tzv. duální nanogranulární filmy oddělené speciální tenkou lámavou vrstvou. To umožní oddělený magnetický záznam na různých vrstvách disku bez toho, aby se plotny disku navzájem během operací ovlivňovaly a nedocházelo třeba k rušení nebo zkreslení zapisovaných dat.

Princip technologie
i Zdroj: Seagate
Princip technologie

Rozdělením pomocí funkce HAMR do více vrstev se nejen zvýší kapacity pro ukládání dat, ale vrstvy ploten budou fungovat nezávisle na sobě. To pomůže procesům k rychlému přístupu k datům. Technici věří, že tímto způsobem mohou dosáhnout až 120 TB kapacity na 10 plotnách pevných disků. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama