hypercube-pc-prcek-s-vykonem-obra
Hardware Článek HyperCube: PC prcek s výkonem obra

HyperCube: PC prcek s výkonem obra | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

3. 3. 2003 00:00 52

Seznam kapitol

1. Podvozek: XPC 2. Nástavba a ...závěr

Minulý týden jsme z Brněnské firmy ŠvamberkNET obdrželi na testy opravdu "nabouchaný" miniaturní počítač. Dostal u nás pracovní název HyperCube (doufám že se tento název ujme:) a je osazený tím, čím by si většina z nás mohla v PC jen přát: AMD Athlonem XP 3000+, základní deskou s dvoukanálovou čipovou sadou nForce2, 128MB grafickým akcelerátorem Radeon 9700 Pro, unikátním 200GB diskem s 8MB cache, vypalovačkou DVD-R a 1GB paměti - o USB 2.0, LAN a FireWire ani nemluvě.

Reklama

Celou sestavu posouvá o třídu výše použitý grafický akcelerátor - není jim nic menšího než ATI Radeon 9700 Pro s 128MB DDR RAM. Ten poskytuje systému nejenom obrovskou 3D akceleraci ale i další vstup (TV) a výstupy: VGA, TV-out a DVI pro ploché panely.

HyperCube: PC prcek s výkonem obra
i Zdroj: PCTuning.cz

Abych zjistil, jak je na tom systém s 3D akceleraci, spustil jsem kontroverzní 3Dmark 03.

HyperCube: PC prcek s výkonem obra
i Zdroj: PCTuning.cz

...4742 bodů odpovídá maximálnímu skóre dosaženému u nás v redakci na obdobně vybaveném "dospělém systému". Poznámka: v 3DMarku 2001 SE dosáhla testovaná "hyperkostka" 15 475 bodů.

Co se táče grafiky, nejedná se tedy o jakkoliv omezenou sestavu - máte k dispozici maximální dnes dosažitelný výkon.

Disk

Diskový subsystém je vybaven novým 7200 ot. diskem Maxtor DiamondMax 9 s 8MB cache o kapacitě úctyhodných 200Gb. Disk samotný si zaslouží samostatnou recenzi proto jen uvedu výsledky HDtachu 2.61.

HyperCube: PC prcek s výkonem obra
i Zdroj: PCTuning.cz

DVD-R

DVD/CD-R/DVD-RW vypalovací mechanikou je DVD-R mechanika Pioneer DVR-105A s rychlostí zápisů DVD-R medii (o kapacitě 4.7GB) max. 4x.V oblasti zápisů DVD-R medii se jedná o referenční mechaniku.

Napájecí část

HyperCube: PC prcek s výkonem obra
i Zdroj: PCTuning.cz

Tato část bude budit asi nejvíce zájmu. Standardně dodávaný zdroj je totiž označený jako 200W PFC. Poznámka: jelikož se jedná o zdroj používaný v "rackových" serverech o výšce 1U nemuselo by jeho nahrazení být problémem.

Protože měření odběru sestavy ukázalo, že se celkový odběr pohybuje mezi 130 - 160W (v závislosti na zatížení) a neobjevily se žádné problémy spojené s nedostatečným napájením sestavy, rozhodli se ve ŠvamberkNETu ponechat v sestavě původní zdroj.

Hmmm... vidět 200W zdroj v sestavě vybavené Radeonem 9700 Pro je přinejmenším netypické. Pravdou však je, že v průběhů i těch nejnáročnějších 3D testů jsem nenarazil na problémy spojené s poddimenzovaným napájením.

Závěr

HyperCube: PC prcek s výkonem obra
i Zdroj: PCTuning.cz

Celá sestava byla sestavena známým HW mágem Viktorem "Wikinou" Weinigerem - provedení bylo tedy prvotřídní (audit - bez závad :) Koncepce HyperCube má dokazovat fakt, že ultra-výkonné sestavy nemusí být nutně velké i to, že i do tak malého formátu lze vtěsnat opravdu hodně hardwaru a funkcí.

Chcete zpracovávat Video? Není problém! Chcete hrát nejnáročnější hry? Můžete. Chcete archivovat obrovské množství dat? Programujete? Pracujete s programy CAD? Máte volno.

Nebýt toho, že cena sestavy rozhodně nebude lidová, takhle nějak bych si představoval ideální počítač současnosti.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama