hypercube-pc-prcek-s-vykonem-obra
Hardware Článek HyperCube: PC prcek s výkonem obra

HyperCube: PC prcek s výkonem obra

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

3. 3. 2003 00:00 52

Seznam kapitol

1. Podvozek: XPC 2. Nástavba a ...závěr

Minulý týden jsme z Brněnské firmy ŠvamberkNET obdrželi na testy opravdu "nabouchaný" miniaturní počítač. Dostal u nás pracovní název HyperCube (doufám že se tento název ujme:) a je osazený tím, čím by si většina z nás mohla v PC jen přát: AMD Athlonem XP 3000+, základní deskou s dvoukanálovou čipovou sadou nForce2, 128MB grafickým akcelerátorem Radeon 9700 Pro, unikátním 200GB diskem s 8MB cache, vypalovačkou DVD-R a 1GB paměti - o USB 2.0, LAN a FireWire ani nemluvě.

Reklama

Sestava HyperCube je nejen rozměrově, ale i svou koncepcí (zejména unikátní skříní a centrálním chlazením I.C.E.),  téměř shodná s dříve testovanou hliníkovou barebone krychličkou Shuttle SS51G (pod pojmem "barebone" si můžete představit polokompletní počítač zabudovaný do počítačové skříně). Testovaný počítač je tedy, podobně jak to vidíme v automobilovém průmyslu, postaven na společné firemní "podvozkové" platformě XPC rozvíjené firmou Shuttle - stejné, kterou jsme byli tak nadšeni v našem minulém článku (joro: s elegantním a lehkým Shuttlem SS51G jsem se tehdy loučil opravdu nerad).

HyperCube: PC prcek s výkonem obra
i Zdroj: PCTuning.cz


...skříne XPC jsou den ode dne krásnější, krok v tomto případě nedrží
jen mechanika Pioneer DVR-105A a disketová mechanika...

Základem testované sestavy je poslední hliníková barebone sada Shuttle SN41G2 postavená na bázi základní desky Shuttle FN41. Přes své miniaturní rozměry, díky vlastní firemní koncepci uspořádání součástí a vstupních / výstupních portů, přináší tato základní deska uživateli téměř vše, co lze dnes z platformy AthlonXP "vymáčknout".

Motorem této desky není nic menšího než čipová sada nForce2 s podporou FSB 333MHz, vybavená dvoukanálovým řadičem paměti DDR (200 /266 /333 /400) s AGP 8X, integrovaným grafickým akcelerátorem GeForce4MX s dvěmi VGA výstupy (!), televizním výstupem (!), plným audiem 5.1 (MCP-T) s optickým digitálním výstupem, řadičem USB 2.0 i FireWire (IEEE 1394), LAN atd.

Počet přípojných bodů je vskutku impozantní:

HyperCube: PC prcek s výkonem obra
i Zdroj: PCTuning.cz

HyperCube: PC prcek s výkonem obra
i Zdroj: PCTuning.cz
HyperCube: PC prcek s výkonem obra
i Zdroj: PCTuning.cz

Motor

K čemu solidní podvozek, když nim nemá co "hýbat". U HyperCube si na výkon "motoru" nelze stěžovat - není jím totiž nic menšího než Athlon XP 3000+, procesor s jádrem Batron s 512kB L2 cache.

propustnost pamětí je, jak na systém s Athlonem velmi vysoká
i Zdroj: PCTuning.cz
propustnost pamětí je, jak na systém s Athlonem velmi vysoká


...kdysi jsem razil ideu že výkonný procesor dosahuje v tomto testu více než 100 bodů

PCMark 2002

CPU Score

6688

Memory Score

5825

HDD Score

1392

Díky tomu, že se jedná o procesor vyráběný polovodičovou technologii 0.13um, jehož skutečný takt je 2166MHz, jsou jeho nároky na výkon dodávaný zdrojem ještě v přijatelné (max 70W).

Horší to je s teplem, tedy přesněji řečeno se seřízením chladícího systému - pokud je procesor zatížen na maximum zafunguje automatika tepelného regulačního systému, zvýší se otáčky centrálního větráku a teplota klesne. Otáčky se sníží, teplota zase vzroste a tak dokola v cca 20-50s intervalech. Toto kolísání ve finále vadí více než konstantní vyšší otáčky. Ve ŠvamberkNETu o tomto problému vědí a pracuje se na něm (pomoci by měl upravený větrák) - dalším řešením by mohlo být, podle mého názoru, použití poněkud hmmm... pomalejšího Athlonu 2500+.

Insider - chlazení I.C.E.

Transport tepla obstarávají čtyři měděné tepelné trubice (heat pipes) o relativně velkém průřezu. Jsou vzduchoprázdné a plněné kapalinou která by se měla odpařovat při teplotě cca 50-60C. Intenzivním odpařováním kapaliny dochází k odebírání energie. V horním chladiči, který vypadá jako automobilový a přes který proudí vzduch hnaný ventilátorem jsou páry ochlazovány, kondenzují a stékají do spodního chladiče, kde se zase odpařují atd. Velká část tepla putuje i vlastním materiálem trubek (mědí).

HyperCube: PC prcek s výkonem obra
i Zdroj: PCTuning.cz
HyperCube: PC prcek s výkonem obra
i Zdroj: PCTuning.cz

Hlavní ventilátor Sunon o průměru 80mm má regulované otáčky v závislosti na teplotě procesoru, přičemž celý systém je řízen podprogramem uloženým v BIOSu (Fan AutoGuardian). Od okamžiku zapnutí PC do okamžiku plné inicializace BIOSu (po dobu cca 5s) systém nasadí nejprve vysoké otáčky (asi 6000ot./min.), pak se spustí regulace a otáčky klesnou na cca 4250ot./min. - hluk je v tomto režimu nevelký, a to i díky tomu, že proudnice vzduchu procházejí horním chladičem bez razantní změny směru.

Co se týče zvukové kulisy je sytém při pomalejších otáčkách podprůměrně tichý, pokud se otáčky zvednou je hlučnost asi na úrovni běžného PC.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama