informace-o-chystanych-procesorech-intel
Novinka Informace o chystaných procesorech Intel

Informace o chystaných procesorech Intel

Václav Vlček

Václav Vlček

24. 9. 2009 00:00 2

Nedávno jsme otestovali procesory z rodiny Lynnfield a už tu máme další generaci označovanou tentokrát jako Westmere. Pod tímto označením se skrývá zatím řada desktopových a mobilních procesorů s integrovaným grafickým jádrem.

Reklama

Nehalem uvedený minulý rok přinesl dosud nevídaný výkon do desktopů a zároveň také několik zajímavých technologií, ze kterých je asi nejzajímavější funkce Turbo Boost. První procesory Core i7 se socketem LGA 1366 byly ale určené hlavně do high-endu a tomu odpovídala a stále ještě odpovídá i jejich cena. Nedávno jsme testovali levnější řešení v podobě procesorů Core i5 a i7, tentokrát s menší paticí LGA 1156. Tyhle procesory s kódovým označením Lynnfield se řadí svojí cenou do středního segmentu a nahradí nejvýkonnější C2D a C2Q modely. Pokud ale máte hluboko do kapsy, budete muset počkat ještě chvíli na začátek příštího roku, kdy Intel uvede novou generaci procesorů s kódovým označením Westmere. Ta vychází z dnešního Nehalemu a bude vyráběná už modernější 32 nm technologií.

Informace o chystaných procesorech Intel
i Zdroj: PCTuning.cz


Mooly Eden a Daddi Perlmutter prezentují chystaný Arrandale

První procesory s jádrem Westmere budou dvoujádrové s podporou Hyper-Threading technologie, takže pro operační systém se bude vlastně jednat o čtyřjádro. Vychází z architektury Nehalem a proto mají i všechny její výhody. Vedle výborně integrovaných úsporných režimů je to hlavně Turbo Boost, který podobně jako u Lynnfieldu zvedne frekvenci o solidní množství megahertzů. Navíc je Turbo Boost integrovaný i do grafického jádra a tak dokáže procesor opravdu dynamicky reagovat na výpočetní požadavky a přidávat biny (základní BCLOCK jednotka, o kterou se zvyšuje frekvence u Turbo Boost technologie), kde je potřeba.
 
Informace o chystaných procesorech Intel
i Zdroj: PCTuning.cz
 
Na trh přijdou procesory s jádrem Westmere hned ve dvou provedeních a obě budou mít integrované grafické jádro. Pro desktopy to bude procesor s kódovým označením ClarkdaleTen se bude podle všeho prodávat jako Core i3, ale to je zatím pouze neověřená spekulace. Svojí cenou zapadne do nejnižšího segmentu, kde by měl vytlačit dnes dostupná levnější C2D, C2Q a Dual-Core procesory. Druhá varianta určená pro notebooky se označuje jako Arrandale a v podstatě se jedná o tentýž procesor s identickými vlastnostmi, pouze upravený pro mobilní provedení a tedy s menší spotřebou, nižší frekvencí a tak dále. 
 
Grafické jádro obou procesorů pak má jednu zvláštnost. Není integrované úplně do CPU, ale je to samostatný čip vyráběný 45 nm technologií a umístěný pod stejné IHS. Jedná se vlastně o jakýsi slepenec, který bude mít jeden společný chladič. 
 
Informace o chystaných procesorech Intel
i Zdroj: PCTuning.cz
 
Integrované grafické jádro je pochopitelně novější, než dneska nabízené modely a podle všeho bude také o něco výkonnější. Ale nečekejte zázraky, na nejnovější hry bude samozřejmě potřeba diskrétní grafická karta, ale pro starší a mainstreamové tituly by prý mělo stačit. Podstatnou informací ale je, že grafické jádro by mělo být schopné hardwarově dekódovat až dva plnohodnotné 1080p video streamy najednou (s funkcí PiP).
 
Další podrobnosti se dozvíte až zítra, mám už k dispozici první benchmarky a postřehy, ovšem ty jsou zatím ještě pod NDA a tak se nedá napsat nic konkrétního. Ale jedno snad říct můžu, jejich výkon je opravdu solidní...
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama