Intel a Qualcomm v jednom zařízení, Lenovo startuje prodej hybridního tabletu s klávesnicí
i Zdroj: Lenovo
Novinka Intel a Qualcomm v jednom zařízení, Lenovo startuje prodej hybridního tabletu s klávesnicí

Intel a Qualcomm v jednom zařízení, Lenovo startuje prodej hybridního tabletu s klávesnicí

David Jiránek

David Jiránek

2

Notebook s oddělitelným displejem, nebo tablet s klávesnicí. Novinka od Lenova je nejen na pomezí dvou hardwarových kategorií, kombinuje i dva procesory a operační systémy.

Reklama

Nový Lenovo ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid lze jen těžko umístit do jedné kategorie zařízení. Kombinuje totiž vlastnosti notebooku a tabletu. V tomto ohledu nejde o novinku. Takový tablet od Applu nebo Samsungu můžete rovněž připojit ke klávesnici. Zde ale najdeme prakticky dvojí hardware a dva operační systémy.

V samotném tabletu se nachází pouze Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 a logicky zde tedy najdeme operační systém Android. Pokud čekáte, že po připojení klávesnice získáte třeba větší kapacitu baterie, tak ano, jenže to je pouze začátek.

Základna s klávesnicí obsahuje svoji samostatnou sadu komponent. Tedy 1 TB PCIe Gen 4 SSD, 32 GB LPDDR5X RAM a hlavně Intel Core Ultra 7 155H. Po připojení tak získáte úplně klasický notebook s Windows a x86 platformou. ARM procesor pohání pouze Android část.

Zajímavým propojením těchto světů je možnost mít na obrazovce oba systémy bok po boku. Případně mezi nimi rychle přepínat. Oba operační systémy ale propojené nejsou. Přenášení souborů zajišťuje 10 GB vyhrazeného společného prostoru, v podstatě interní flash disk.

Lenovo dokonce ukazuje možnost použít základnu zvlášť při zapojení externího displeje, zatímco tablet s Androidem funguje nezávisle.

Intel a Qualcomm v jednom zařízení, Lenovo startuje prodej hybridního tabletu s klávesnicí
i Zdroj: Lenovo

Tabletová část disponuje 38 Wh baterií, základna pak přidává 75 Wh. Tím vzniká zajímavý problém, kdy je v letadle povoleno jen 99 Wh na zařízení. Při kontrole tak nezapomeňte obě části odpojit.

Jinak jsou specifikace celkem normální. Tablet nabízí 2,8K OLED obrazovku s podporou dotykového pera, 4 malé 1W reproduktory a 256 UFS 3.1 úložiště doplněného o 12 GB LPDDR5x RAM. Základnu jsme si již popsali, a kromě Intel čipu, vlastní porce RAM a úložiště nabídne také dvě USB-C, audio jack a vlastní sadu reproduktorů. Obě části pak nabízejí Wifi 6E a Bluetooth. Váha základny je 970 g, tablet pak má 785 g. Nejde tedy o nic lehkého na poměry tabletu ani notebooku s úhlopříčkou 14 palců.

Prodej startuje jen v Číně. Původně bylo zařízení představeno jako koncept na letošním veletrhu CES. Cena byla stanovena na 2 200 dolarů, v přepočtu asi 50 tisíc Kč.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama