Intel chce zvýšit výkon chystaných procesorů přiložením pod kotel
i Zdroj: Intel
Novinka Intel chce zvýšit výkon chystaných procesorů přiložením pod kotel

Intel chce zvýšit výkon chystaných procesorů přiložením pod kotel

David Švrček

David Švrček

35

Intel má prý u chystaných čipů Arrow Lake a Panther Lake zvednout TJMax na 105 stupňů Celsia. Chce tak dosáhnout vyššího výkonu procesorů, tvrdí úniky.

Reklama

Intel údajně zvýšil maximální teplotu tepelného spojení (TJMax) pro své nadcházející procesory Arrow Lake a Panther Lake na 105 stupňů Celsia, jak uvádí leakster Jaykihn, který má údajně přístup k interním dokumentům. Procesory Alder Lake a Raptor Lake mají TJMax nastavenou na 100 °C, stejně jako nová generace procesorů Lunar Lake. Procesory Intel Core Ultra (Meteor Lake) již disponují TJMax 105 nebo 110 °C v závislosti na verzi, což bude zřejmě případ i u Arrow Lake a Panther Lake.

Maximální teplota tepelného spojení (TJMax) je důležitým parametrem, který označuje nejvyšší možnou teplotu procesoru před aktivací ochranných mechanismů. Tyto mechanismy sníží spotřebu a omezí výkon procesoru, aby nedošlo k přehřátí. 

Přestože vyšší TJMax znamená vyšší výkon, notebooky by mohly být při teplotách kolem 100–105 °C nepohodlně horké. Zvýšení TJMax naznačuje, že Intel věří, že jeho nové procesory zvládnou vyšší teploty bez dlouhodobé degradace. 

Jaykihn také zveřejnil specifikace procesorů Panther Lake-H a Panther Lake-U. Panther Lake-U bude mít až čtyři vysoce výkonná jádra, čtyři jádra s nízkou spotřebou a čtyři grafické clustery Xe s PBP 15W. Výkonnější verze bude mít až osm výkonných jader, čtyři jádra s nízkou spotřebou a 12 grafických clusterů Xe, s maximální spotřebou 25W. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama