intel-i-pres-uspechy-amd-neustale-roste-rikaji-vysledky-za-q1
Novinka Intel i přes úspěchy AMD neustále roste, říkají výsledky za Q1

Intel i přes úspěchy AMD neustále roste, říkají výsledky za Q1

Z. Obermaier

Z. Obermaier

24. 4. 2020 15:51 45

Výsledky Intelu za první kvartál jasně ukazují, že konkurence to ještě nebude mít jednoduché.

Reklama

Výsledky Intelu Q1/2020 byly hodně sledované, byť ještě neodráží plně katastrofu trhu s nadcházejícím kvartálem s "Covid-19". Přesto se čekal propad. Intel ale ukazuje, že jeho pozice je silnější, než mnozí čekají. Intel neustále roste i přesto, že už skoro dva roky nedokáže dostatečně zásobovat trh a konkurence nabízí výkonnější procesory. Následující slide mluví za vše:

Intel i přes úspěchy AMD neustále roste, říkají výsledky za Q1
i Zdroj: PCTuning.cz

Výsledky Intelu za Q1 zhodnotím jen několika větami. Tržby 19,8 miliard USD, meziroční nárůst 23 procent. Marže 60,6 procent, nárůst o 4 procenta. Čistý zisk 5,7 miliard USD, o 42 procent víc než vloni. To jsou opravdu brutální čísla. Pokud se podíváme na jednotlivé divize, Intel živí v podstatě tři. Osobní počítače, Data centra a překvapivě výroba pamětí. Tržby z osobních počítačů rostly jen o 14 procent, Data centra o 43 procent. U těch se chci zastavit.

Všichni víme z těch "správných informačních" serverů, že serverové procesory AMD jsou lepší, výhodnější, výkonnější a navíc i levnější. Přesto je jejich nástup o poznání pomalejší, než by se podle testů výkonu dalo očekávat? Je za tím setrvačnost trhu, nebo třeba dokonce nekalé praktiky konkurence? Možná. Hlavně ale AMD neumí své produkty prodat, protože cena nehraje vždy prvořadou roli. Než AMD pronikne do serverového trhu, uplyne ještě nějaký ten pátek. A do té doby Intel nejspíš zvládne výrobu menším nodem a svůj současný hendikep dožene. 

Intel navíc potvrdil svou strategii s uváděním novinek, kdy nová architektura přijde za pár měsíců. Prognózy na další kvartály jsou nejisté. Spousta firem, malých, středních i gigantů má nyní zcela jiné starosti, než nakupovat hardware. To se velmi významně podepíše na číslech, dokonce očekávám AMD v rudých číslech, nebo s minimálním ziskem. Také Intel a Nvidia bude hodně zklamaná z výsledků Q2. Snad bude Q3 už lepší.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama