Intel má ztrátu 7 miliard $, to nejhorší údajně teprve přijde
i Zdroj: Vygenerováno pomocí Copilot AI
Novinka Intel má ztrátu 7 miliard $, to nejhorší údajně teprve přijde

Intel má ztrátu 7 miliard $, to nejhorší údajně teprve přijde

Ondřej Lyko

Ondřej Lyko

3. 4. 2024 16:35 4

Cena akcií společnosti Intel se v posledních hodinách propadla o více než 4 % po zprávě, že jeho provozní ztráta činí 7 miliard amerických dolarů.

Reklama

Generální ředitel společnosti Intel, Pat Gelsinger, varoval investory, že to nejhorší teprve přijde. Očekává, že nejvíce ztrátový rok bude mít divize Intelu zabývající se výrobou čipů v roce 2024 a dodává, že se na provozní bázo dostane do vyrovnaného hospodaření až okolo roku 2027.

Intel má ztrátu 7 miliard $, to nejhorší údajně teprve přijde
i Zdroj: Intel

Gelsinger částečně připisuje vinu minulým chybám společnosti Intel. Jednou z nich bylo rozhodnutí nepoužívat stroje ASML, které využívají EUV (extrémní ultrafialové záření) pro výrobu čipů. Toto rozhodnutí později společnost přehodnotila a do strojů EUV zainvestovala. Tyto kroky donutily Intel zadat 30 % veškeré výroby waferů jiným podnikům, včetně konkurenčního TSMC. Intel se bude snažit tento podíl snížit na 20 %. 

Klíčem k vydělávání peněz pro Intel je přilákat do svých výroben více zákazníků. Nedávno společnost uzavřela smlouvu s Microsoftem na výrobu vlastních čipů IFS v hodnotě 15 miliard dolarů. Bílý dům uvedl, že Intelu poskytne 8,5 miliardy dolarů přímých finančních prostředků spolu s 11 miliardami dolarů v podobě nízkoúročených půjček. Mimo to také 25% investiční daňové úlevy na kapitálové investice ve výši až 100 miliard dolarů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama