Intel údajně prošvihl investici století, odmítl podíl v OpenAI
i Zdroj: Jonathan Kemper | Unsplash
Novinka Intel údajně prošvihl investici století, odmítl podíl v OpenAI

Intel údajně prošvihl investici století, odmítl podíl v OpenAI

David Švrček

David Švrček

18

Intel v roce 2017 údajně odmítl investovat do OpenAI, když jeho tehdejší ředitel Bob Swan nevěřil v rychlý růst AI modelů. Mohl vlastnit až 15% podíl ve společnosti.

Reklama

Intel údajně v roce 2017 odmítl příležitost koupit podíl v OpenAI, kdy byl jeho tehdejším generálním ředitelem Bob Swan. Swan tehdy nevěřil, že modely umělé inteligence se brzy stanou velkými hráči na trhu, a tak rozhodl neinvestovat. To vedlo k tomu, že Intel nezažil stejný úspěch v oblasti AI jako jeho konkurenti Nvidia a AMD, kteří se rychle chopili příležitostí na tomto rostoucím trhu.

Podle zprávy agentury Reuters měl Intel v letech 2017 a 2018 několik možností investovat do OpenAI, včetně nákupu 15% podílu za 1 miliardu dolarů nebo uzavření dohody o prodeji hardwaru za výrobní náklady. Swan však tuto dohodu odmítl kvůli pochybnostem o rychlém rozšíření AI modelů na trh, což by znamenalo, že by se investice nemusela vrátit.

Rozhraní ChatGPT od OpenAI
i Zdroj: Chatgpt.com
Rozhraní ChatGPT od OpenAI

Pro OpenAI by investice od Intelu znamenala menší závislost na Nvidii, která se mezitím stala dominantním hráčem na trhu s AI hardwarem díky svým GPU. Microsoft naopak do OpenAI investoval miliardy v letech 2019, 2021 a 2023, čímž významně podpořil její růst a transformaci ve velkého hráče na poli AI.

Intel se nyní snaží dohnat zmeškané příležitosti s novými produkty jako jsou procesory Xeon 6 a akcelerátory Gaudi 3 AI, které mají přijít na trh v druhé polovině roku. Nicméně, jeho divize datových center a AI zatím vykazuje snížené provozní výnosy.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama