Intel uvedl Alder Lake HX – desktopový procesor převlečený za mobilní
i Zdroj: Intel
Novinka Intel uvedl Alder Lake HX – desktopový procesor převlečený za mobilní

Intel uvedl Alder Lake HX – desktopový procesor převlečený za mobilní

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

12. 5. 2022 14:10 1

Herní notebooky dostanou pořádný výkonový kopanec.

Reklama

Procesory Alder Lake HX jsou založeny na stejném křemíku, jako jejich desktopové verze. Mají až 16 jader a 24 vláken, boost až 5.0 GHz a základní příkon na 55 W. Ten se ovšem může v zátěži vydrápat až na 157 W a takovou nálož chladit v relativně malém prostoru notebooku, to bude výzva. Procesory HX jsou namířeny proti Apple M1, AMD Ryzen 6000 (Rembrandt) a mají znepříjemnit život i novým Ryzenům 7000 (Dragon Range).

Řada HX bude mít celkem sedm modelů, rozdělených klasicky do tradičního řazení i5, i7 a i9. Dva konkrétní kusy, 12900HX a 12080HX, umožňují i přetaktování CPU a RAM, zbytek je odkázán pouze na přetaktování pamětí. Dále podporují až 128 GB DDR4/5 RAM včetně ECC a také to bude první mobilní platforma s plnou podporou PCIe 5.0. Procesory jsou sice vybaveny integrovanou grafikou Intel Xe, ale firma prohlásila, že očekává každý notebook s čipem HX vybavený diskrétní grafikou. To znamená buď vlastní Arc Alchemist nebo tam šoupnou něco od NVIDIE či AMD. 

Podle společnosti to budou maximálně výkonné procesory, které s každým protivníkem vytřou podlahu a proto se blýskli i několika benchmarky. Doporučujeme je ale brát se značnou rezervou.

Zdroj: tomshardware

Procesory  nakoupíte u našeho partnera CZC 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama