Intel získá od americké vlády balík peněz na výrobu čipů pro armádu
i Zdroj: Intel
Novinka Intel získá od americké vlády balík peněz na výrobu čipů pro armádu

Intel získá od americké vlády balík peněz na výrobu čipů pro armádu

David Švrček

David Švrček

8. 3. 2024 12:24 5

Americká vláda nabídla společnosti Intel zakázku ve výši 3,5 miliardy $ na výrobu bezpečnostních čipů pro technologie americké armády a zpravodajské služby.

Reklama

Intel získá investici ve výši 3,5 miliardy dolarů od americké vlády, aby podpořila výrobu pokročilých čipů pro vojenské a zpravodajské účely, uvádí agentura Bloomberg. Tato zakázka by měla být součástí celkem 10 miliardového dotačního grantu pro technologický rozvoj a projektu Secure Enclave. Tato nemalá částka by tak mohla z Intelu udělat předního hráče na poli bezpečnostního hardware. 

Ředitel společnosti Intel Foundry Stu Pann nedávno potvrdil, že společnost podepsala s americkým ministerstvem obrany zakázku za 1 miliardu dolarů. Součástí zakázky by měl být vývoj a následná výroba polovodičových součástí pro bezpečnostní zařízení používaná armádou a zpravodajskými službami. Samozřejmě Intel využije současných zkušeností a dodá i klasické, jen lehce upravené čipy, neboť všechna zařízení nepotřebují špičkovou a novou technologii.

Intel získá od americké vlády balík peněz na výrobu čipů pro armádu
i Zdroj: Intel

Americká vláda však neměla moc na výběr. Na jejím domácím trhu není moc společností, které by dokázaly podobnou zakázku vyrobit, vlastně nemá v USA Intel žádnou konkurenci. Touto investicí si tak USA pojistí podporu své ekonomiky a své společnosti, aby se snížila závislost na dovozu těchto součástí z asijských zemí, se kterými USA nemá dlouhodobě vyhovující politicko-ekonomické vztahy.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama