ipod-slavi-kulate-vyroci-behem-10-let-zmenil-zpusob-distribuce-hudby
Apple Novinka iPod slaví kulaté výročí, během 10 let změnil způsob distribuce hudby

iPod slaví kulaté výročí, během 10 let změnil způsob distribuce hudby

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

24. 10. 2011 09:00 6

Rodina přehrávačů iPod se postupem času pěkně rozrostla a nyní má neodmyslitelné místo na trhu. Stačil elegantní design, jednoduché ovládání a trh mu ležel u nohou.

Reklama

Je těžké tomu uvěřit, ale už uplynulo přesně deset let od doby, kdy byl přehrávač iPod poprvé představen. Nebyl první, nejmenší, nebo snad s největší kapacitou, ale zaujmul především jednoduchým stylem a přívětivým uživatelským rozhraním, které Apple ve svých produktech preferuje. Postupem času dorazil na trh v nejrůznějších podobách a co je hlavní, výrazně pomohl změnit způsob distribuce hudby.

iPod slaví kulaté výročí, během 10 let změnil způsob distribuce hudby
i Zdroj: PCTuning.cz

První model s označením "classic" spatřil světlo světa před 10 lety - 23. října roku 2001 - a nabídl na svou dobu slušnou kapacitu 5 GB. Od té doby prodeje rodiny iPod rostly a nyní ovládá nadpoloviční většinu v prodeji přehrávačů nejen v USA, ale daří se mu po celém světě. Díky své oblibě se postupně dočkal několika různých zpracování a modelová řada se rozrostla o další, především menší modely s dotykovou obrazovkou (iPod Nano), nebo také miniaturní a bez jakéhokoli displeje (iPod Shuffle). Kapitolou samo o sobě je i iPhonu podobný iPod Touch, který je s námi od roku 2007 a vsoučasné době se nachází ve čtvrté generaci.

iPod slaví kulaté výročí, během 10 let změnil způsob distribuce hudby
i Zdroj: PCTuning.cz

Apple v roce 2003 spojil svůj přehrávač s internetovým obchodem pro prodej hudby iTunes, čímž vypálil rybník prodejcům hudebních CD a nastolil nový směr v distribuci digitální hudby. My jsme zvědaví, co bude dál a zda se konečně dočkáme následovníka legendárního iPodu classic, který se od roku 2008 nedočkal nové verze.

Zdroj: Engadget, Wiki

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama