IRC klient běžící v BIOSu měl být vtip, ale ono to vážně funguje
i Zdroj: CopilotAI
Novinka IRC klient běžící v BIOSu měl být vtip, ale ono to vážně funguje

IRC klient běžící v BIOSu měl být vtip, ale ono to vážně funguje

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

7. 4. 2024 10:00 1

Možná jste hustě alternativní a místo tradičních oken máte Linux. Ale jste takoví technohipsteři, abyste pouštěli aplikace i bez OS? Jen v BIOSu? No?

Reklama

Nejdřív tedy doufejme, že IRC znáte. Otevřený textový protokol pro kecání na internetu. Dnes už je tak trochu zanesen prachem a málokdo mu věnuje pozornost. Svého času i Pctuning provozoval IRC chat pro své uživatele, ale nijak zvlášť navštěvovaný nebyl (kdoví proč). Nyní bylo IRC vyňato z prachu zapomnění vývojářem jménem Phillip Tennen, který zúročil zkušenosti s prací na hobby systému axleOS. UEFIRC, jak tento klient nazval, běží čistě v prostředí UEFI ještě před nabootováním, tudíž nepotřebuje žádný operační systém a byl napsán v jazyku Rust.

Na videu je vidět spuštění klienta, přihlášení do kanálu a pár příkazů. Navrch má i roztomile předpotopní grafické rozhraní a celkově je to funkční program pro žvanění. Pokud se chcete ponořit hlouběji do toho, jak ta hipsteřina vlastně funguje, můžete zde. Pro nás ostatní je to další z mnoha zajímavých experimentů, které ovšem nemají valný význam. Kromě zjištění, že to prostě jde. Ostatně jak Phillip poznamenal: „I told a friend I was making a joke project, then explained it. She said she wasn't sure when to laugh. I'm not sure either.". Nuže tak. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama