Japonsko plánuje vývoj našlapaného superpočítače s výkonem ZetaFLOPS
i Zdroj: Vygenerováno pomocí Copilot AI
Novinka Japonsko plánuje vývoj našlapaného superpočítače s výkonem ZetaFLOPS

Japonsko plánuje vývoj našlapaného superpočítače s výkonem ZetaFLOPS

David Švrček

David Švrček

6

Japonsko plánuje vývoj superpočítače nové generace s výkonem ZetaFLOPS, který bude až 1000krát rychlejší než dnešní ExaFLOPS počítače. Vývoj začne v roce 2025.

Reklama

Japonské ministerstvo školství, kultury, sportu, vědy a technologie (MEXT) oznámilo, že v roce 2025 zahájí vývoj nového superpočítače s výkonem až 50 ExaFLOPS pro umělou inteligenci. Tento superpočítač, nazvaný Fugaku Next, by měl do roku 2030 dosáhnout ZettaFLOPS výkonu, což znamená schopnost provést jeden sextillion operací za sekundu. MEXT chce, aby každý výpočetní uzel superpočítače Fugaku Next měl špičkový výkon několika stovek FP64 TFLOPS pro výpočty s dvojitou přesností.

Japonsko plánuje vývoj našlapaného superpočítače s výkonem ZetaFLOPS
i Zdroj: X/@mextjapan

Vývoj superpočítače povede renomovaná japonská výzkumná instituce RIKEN, přičemž se očekává, že za hardwarem bude stát společnost Fujitsu. Ministerstvo plánuje investovat v prvním roce vývoje 4,2 miliardy jenů (655 miliónů Kč) a celkové náklady na projekt by měly přesáhnout 110 miliard jenů (17 miliard Kč).

Superpočítač Fugaku Next bude pravděpodobně využívat procesor nové generace od Fujitsu, který bude kombinovat CPU s pokročilými akcelerátory nebo GPU. Jádra mají být vyráběna 2nm procesem v TSMC. Kromě toho bude zahrnovat moderní úložný systém pro zpracování velkých objemů dat v řádech několika set TB za sekundu z AI aplikací. Tento nový systém bude klíčovým nástrojem pro vědecký výzkum a datovou analýzu v Japonsku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama