japonsko-se-stalo-mistrem-sveta-ve-fotbale-malych-robotu
Novinka Japonsko se stalo mistrem světa ve fotbale malých robotů

Japonsko se stalo mistrem světa ve fotbale malých robotů

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

24. 7. 2015 15:00

Finálové utkání RoboCupu, tedy jakéhosi Mistrovství světa ve fotbale robotů, přineslo zápas mezi roboty studentů z Chiba Institute of Technology a jejich kolegů z týmu ZJUDancer z čínské  Zhejian University. Tento zápas skončil těsným výsledkem 1:0 pro Chiba Institute of Technology.

Reklama

RoboCup probíhá pravidelně každý rok a to už od roku 1997. V současné době se ho účastní skupiny z více jak 40 zemí světa. Robotí týmy jsou v turnaji rozděleny do velikostních skupin.

Pro letošní ročník tohoto turnaje byly výrazně pozměněny pravidla, aby to roboti při hře neměli tak jednoduché. Červený míč tak nahradil míč bílý, což robotům ztěžovalo zaměřování a povrch byl měkký, kvůli čemuž roboti měli problémy s rovnováhou a často padali.

Vedle skvělé zábavy pro všechny diváky je cílem tohoto turnaje ještě jedna podstatná věc – motivovat účastníky k podstatným inovacím v oblasti robotiky, které by se daly použít mimo RoboCup, ale také v plánovaném fotbalovém utkání robotů proti lidem. To je naplánováno na rok 2050. Účast aktuálních fotbalových hvězd je tak vyloučena, ovšem účast aktuálních hráčů-robotů nikoliv. 

Zdroj: RoboCup

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama