Katana od MSI je opět o něco ostřejší: Co nabízí nová generace herního notebooku
i Zdroj: MSI
Novinka Katana od MSI je opět o něco ostřejší: Co nabízí nová generace herního notebooku

Katana od MSI je opět o něco ostřejší: Co nabízí nová generace herního notebooku

Komerční sdělení
28. 4. 2023 13:03 1

Herní notebooky ušly za poslední roky dlouhou cestu. Hrubým výkonem sice stolní počítače nedorovnají, funkcemi ale kolikrát převyšují mnohem větší stroje, které si těžko vezmete do batohu. To je i případ modelu Katana 17 od MSI, námi vyzkoušeného modelu.

Reklama

Poslední generace Katany lze považovat za ty lepší herní notebooky na trhu, které nabízejí dobrý výkon, širokou řadu technologií a rozumnou cenovku. Letos je tato kombinace ještě o trochu lepší, ale to bychom předbíhali.

Do rukou se nám dostala verze Katana 17 B13V s grafickou kartou Nvidia GeForce RTX 4060 z generace Ada Lovelace. Doplněná je procesorem Intel Core i7-13620H, který nabízí 6 výkonných jader a 4 úsporná. Uvnitř dále najdeme nové DDR5 RAM s frekvencí 5200 MHz rozdělené ve dvou slotech pro maximální rychlost. Nechybí ani 1 TB NVMe PCIe Gen 4.0 SSD nebo WiFi 6.

Katana od MSI je opět o něco ostřejší: Co nabízí nová generace herního notebooku
i Zdroj: PCTuning.cz

Notebook se řadí do kategorie větších 17palcových zařízení. IPS obrazovka o rozlišení Full HD nabízí obnovovací frekvenci 144 Hz. Samozřejmě na trhu najdete notebooky s jemnějším rozlišením a vyšší obnovovací frekvencí, nicméně kromě ceny musíte vzít do úvahy i další faktory. Vyšší rozlišení by mělo za následek zkrácení výdrže, ve hrách byste museli snížit detaily (nebo upravit rozlišení) a škálování Windows při Full HD na 17 palcích nemusíte vůbec řešit. Zmíněných 144 Hz představuje ve výsledku mnohem lepší požitek z užívání než například QHD při 60 Hz. MSI v tomto případě zvolilo dobře.

Hardwarová prohlídka pokračuje po stranách, kde nalezneme solidní počet portů. Nechybí tři USB-A, jedno rychlé USB-C s podporou DisplayPortu, nové HDMI 2.1, combo jack, ethernet a napájecí konektor. Z hlediska konektorů vám rozhodně nic chybět nebude a jediná výtka by směřovala k tomu, aby MSI do příště přesunulo víc portů na levou stranu nebo do zad notebooku. Vpravo má totiž většina uživatelů myš a kabely zda zavázejí.

Katana od MSI je opět o něco ostřejší: Co nabízí nová generace herního notebooku
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se klávesnice týče, MSI ji oproti loňské generaci vylepšilo. Nově si lze upravit RGB podsvícení ve čtyřech zónách. Na výběr máte různé efekty a barvy. Nastavit si můžete i svoji jednoduše přes aplikaci.

Potěší numerický blok i standardně veliké šipky. Stisk kláves je jasný a na poměry notebooků dostatečně hluboký. Zde si MSI drží už roky vysoký standard, zejména na vzhledem k jiným modelům střední třídy.

Katana od MSI je opět o něco ostřejší: Co nabízí nová generace herního notebooku
i Zdroj: PCTuning.cz

Celkový design by se dal popsat jako „stealth“. Černý exteriér je proveden precizně a notebook si můžete vzít na lanku i do kanceláře. MSI se soustředilo spíše na praktické detaily, které odhalíte až z blízka. Například základna pod touchpadem je lehce vyříznutá, což usnadňuje otevření notebooku jednou rukou. Hrany jsou oblé, tudíž neřežou a klávesnice byla lehce zapuštěna do těla.

Dost bylo povídání o designu, jak je na tom výkon? Kombinace 13. generace Intel Core procesoru a nové řady Nvidia RTX 40 grafik dělá mnohem víc, než by se mohlo zdát. V notebooku konkrétně najdeme RTX 4060, tedy spíše střední třídu grafik od Nvidie. Ada Lovelace ale přináší jednu novinku, kterou si s minulou generací nezkusíte. Konkrétně jde o generování snímků ve hrách v podobě DLSS 3.

Tuto funkci jsme si vyzkoušeli na požírači FPS – Cyberpunku 2077. Hra se na notebooku spustila s nastavením ultra ray-tracing, což by se mohlo zdát jako přehnané na notebook střední třídy. Jenže opak je pravdou. Se zapnutým DLSS 2.0 (tedy bez generování nových snímků) získáte plynulý obraz okolo 60 FPS. Při zapnutí DLSS ale snímky míří do úplně jiných končin. Problém nebyl dosáhnout na 90 FPS při takto vysokém nastavení. Navíc nedocházelo k propadům při náročnějších scénách.

Katana od MSI je opět o něco ostřejší: Co nabízí nová generace herního notebooku
i Zdroj: PCTuning.cz

Letošní Katana nabízí také MUX Switch. Jedná se o hardwarový přepínač mezi grafickými kartami. Ty máte v notebooku většinou dvě, což zlepšuje například výdrž. Jenže při hraní si chcete dopřát maximum FPS a ne hrabat se v nastavení a ujišťovat se, že hra běží na výkonnou dedikovanou grafiku. MUX Switch toto zařídí, a navíc vám může přidat i pár snímků za sekundu navíc. Funkce známá z dražších herních strojů se tak konečně dostává do levnějších modelů.

Celkový výkon je opravdu slušný vzhledem k osazení středně výkonnou grafikou. Prakticky jakoukoliv kompetitivní hru rozjedete na 144 FPS, což je ideální vzhledem k obrazovce s obnovovací frekvencí 144 Hz. I náročnější tituly na střední a vysoké detaily dosahují více jak 60 snímků za sekundu.

Na chlazení MSI také nezapomnělo. Nový chladící systém využívá šest heatpipes a dva ventilátory. Rozvodníky tepla zasahují přes procesor i grafický čip, chlazení je tím pádem efektivní i když využíváte například jen procesor.

Katana od MSI je opět o něco ostřejší: Co nabízí nová generace herního notebooku
i Zdroj: PCTuning.cz

Nová Katana od MSI se i letos povedla. Vylepšení jsou drobná, avšak o to důležitější. Příkladem může být nejen vyšší výkon, vhodně zvolený displej nebo vylepšené chlazení, ale i taková věc, jako je napájecí zdroj. Jeho kompaktní rozměry připomínají zdroje od ultrabooků. S tímhle herním notebookem bude cestování opravdu snadné.

MSI Katana 17 B13V je k dispozici u prodejců v konfiguraci s RTX 4060, Intel Core i7-13620H, 16 GB RAM a 1 TB SSD. Za cenu okolo 43 tisíc korun jde o skvělý herní stroj, na kterém budete pařit nejnovější tituly ještě několik dalších let.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama