Kde se vůbec vzal online poker?
i Zdroj: Unsplash
Novinka Kde se vůbec vzal online poker?

Kde se vůbec vzal online poker?

externí obsah

externí obsah

9. 11. 2023 10:30

Nikoho dnes nepřekvapuje, že online poker patří mezi oblíbený způsob, jak trávit volný čas, cvičit si paměť či pocítit adrenalin během napínavé hry. Pravidelně se pořádají turnaje, které lze sledovat v televizi nebo na platformách jako Twitch, případně je k dispozici hned několik mobilních aplikací, jež hraní umožňují. V tomto článku se však podíváme na to, jak jsme do současné situace vůbec došli, protože už začátky online pokeru byly nejen zajímavé, ale především úspěšné.

Reklama

První pokusy

K hraní online samozřejmě byl potřeba internet, přičemž vůbec první zmínky o virtuálním prostoru, kde se mohli hráči shromažďovat, se datují k roku 1994. Už tehdy bylo možno sázet a navázat kontakt s ostatními hráči, přičemž popularitu si tento způsob zábavy získal velmi rychle. Každý, kdo měl internet a nějakou základní povědomost o pokeru, si chtěl online verzi vyzkoušet, ovšem pořádný boom se odehrál až s příchodem Planet Pokeru v roce 1998. Ten totiž jako vůbec první poskytoval možnost hrát s reálnými penězi.

Kromě samotného online pokeru však rozvoj internetu přinesl několik dalších aspektů, které přispěly k rostoucí popularitě pokeru. Čím více lidí totiž mělo internet doma, tím více si mohlo vyhledat různé varianty, jejich pravidla, a vůbec se na základě dostupností informací zlepšovat. Pokud si tedy úplný začátečník sice našel k pokeru cestu, ale netroufl se zapojit předtím, než si bude svými znalostí pravidel jistý, mohl si vyhledat, jak začít s Texas Holdem pokerem, což dnes považujeme za samozřejmě. V nultých letech se však lidé teprve seznamovali s tím, co všechno lze online najít, a vůbec netušili, jaký se z pokeru v budoucnu stane fenomén. I jak se podoba zařízení, na nichž se hraje, brzy změní.

Z planety do ráje

Takto by se dal nazvat pohyb hráčů pokeru okolo roku 2000. Do té doby totiž nejvíce aktivních účastníků zaznamenávaly stránky provozované společností Planet Poker, brzy po svém založení však taktovku převzal Paradise Poker. Přišel oproti svému předchůdci totiž s takovým grafickým vylepšením, že tomu hráči nemohli odolat, navíc Paradise Poker nabízel hned několik variant od Texas Holdemu po Omaha hi/lo. Na své si prostě už tehdy přišel každý, kdo měl internet, který ani v některých částech USA dodnes není samozřejmostí.

V té době začalo operovat i několik dalších společností, jimž netrvalo dlouho, aby sesadily Paradise Poker z trůnu. Povedlo se jim to jednak díky dobrému marketingu, jednak díky tomu, že začali svým hráčům poskytovat možnost se utkat mezi sebou v turnajích. Do té doby to nebylo možné, navíc je třeba říci, že internet v té době stále nebyl úplně stabilní. Hráči pravidelně museli trpět potíže s připojením, což je sice součástí i dnešní doby, ovšem v úplně jiné míře. Tehdy šlo o běžnou záležitost, kdežto dnes, kdy si člověk může pronajmout třeba i vybavení Starlink, jde o výpadky spíše ojedinělé. A právě po roce 2003 se přeci jen připojení začalo stabilizovat a internet si pořizovalo stále více lidí i mimo USA.

Světová zábava 

Online poker začal jako zábava několika vyvolených, kteří měli internetové připojení a kteří hráli jen  s podobně nadšenými lidmi. Jak se šířily informace o možnosti hrát poker s lidmi po celém světě se však oblíbenost pokeru zvedala, vzniklo několik společností, a jelikož popularita stále rostla, společnosti si mohly dovolit i větší investice. Vznikly tedy mobilní verze, především se ale poker turnaje pořádané jednotlivými společnostmi dostaly na streamy nebo rovnou do televize.

 

Kde se vůbec vzal online poker?
i Zdroj: Unsplash

 

Dá se říci, že právě díky vysílání pokerových turnajů v televizi se online poker dostal za hranice USA a pozornost mu najednou věnoval celý svět. Další boost pak poskytlo zmíněné streamování, jež se od lidí, streamující své pokerové pokusy, přesunulo k přenášení celých turnajů. Všechno zmíněné pak vedlo k tomu, že se začali objevovat hráči, kteří se svými úspěšnými účastmi na turnajích mohli živit.

Důležitým faktorem, proč online poker tak rychle vyrostl a dál roste, tkví hlavně v přizpůsobivosti společností, které neusínají na vavřínech. Zmínili jsme, že hráčům poskytli online poker v mobilních aplikacích, později přišli také s VR verzemi, a když se člověk podívá na poslední velké trendy ve společnosti, nemůže jej překvapit, že společnosti zareagovaly také na kryptoměny. Samozřejmě si mohly říci, proč řešit takové platidlo, když je využívá hrstka lidí, ovšem opak je pravdou. Vyšli poptávce vstříc a znovu poskytovatelé online pokeru ukázali, že pohodlí je zákazníka prioritou, a jejich příkladem nyní jdou i další odvětví.

Vlastně bychom si mohli říct, kéž by se takto vstřícně chovaly i jiní herní vývojáři, stavěly potřeby hráčů na první příčku a nebáli se investovat.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama