Kdo jiný než Japonci by mohl vytvořit obrovského řiditelného robota? A můžete si ho objednat!
i Zdroj: Robot Start Co., Ltd.
Novinka Kdo jiný než Japonci by mohl vytvořit obrovského řiditelného robota? A můžete si ho objednat!

Kdo jiný než Japonci by mohl vytvořit obrovského řiditelného robota? A můžete si ho objednat!

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

5. 10. 2023 19:25

Pořád to sice není úplný humanoidní kolos, něco jako gigantický Mech, ale i tak je to docela slušná hračka. Na sousedy jistě udělá dojem.

Reklama

Japonci jsou zvláštní národ. Na jedné straně jsou pracovití, vynalézaví, úslužní a na druhé jsou naprostí šílenci s úchylnou mentalitou. Ovšem díky takovým cvokům můžeme nyní obdivovat čtyři a půl metru vysokého robota v anime stylu jménem Archax. Vyrobila ho startupová firma Tsubame Industries. Robot je jakási kombinace kolového podvozku a humanoidního torza, ve kterém dřepí pilot. Ten ovládá robota pomocí joysticků, tří LCD a devíti kamer. Robomech je samozřejmě poháněn bateriemi, výfuky a mračna dýmu nehledejte. 

Mašina se může trochu transformovat, buď se jí zvětší rozvor a pak frčí necelých 10km/h a nebo se vztyčí do plné výšky a lze s torzem a pažemi manipulovat. Třeba kdyby pilot chtěl někomu ukázat prostředník či mu převrátit auto. Ryo Yoshida, šéf firmy, prohlásil, že chtěl stvořit něco, na co se lidé podívají a okamžitě je napadne „no jasně, Japonci“. Rovněž doufá i ve smysluplné využití, třeba při nehodách nebo v kosmu (mech na Měsíci!). A cena? Směšné tři miliony dolarů, ale není jisté, že byste svého robota dostali, čekací lhůta je asi rok. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama