kdy-budou-dx-11-gpu
Novinka Kdy budou DX 11 GPU?

Kdy budou DX 11 GPU?

Michal Kleman

Michal Kleman

2. 9. 2009 00:00 12

Okolo vydání nových grafických čipů jsou celkem značné zmatky, a to i přes blížící se vypuštění produktů od AMD.

Reklama

Původně měl být launch grafických karet nové generace AMD 10. září (September), podle zpráv, které obdržel Zdeněk Obermaier (čtěte ve starší newsce), tomu tak nebude. Paper-launch má proběhnout 24. září a reálně mají být nové Radeony dostupné o měsíc později. Dvoučipová karta Hemlock (Pravděpodobně Radeon HD5870 X2) byl podle předchozích zpráv odsunut až na Q1 2010, X-Bit labs však tvrdí, že dvoučipovou kartu stíhá AMD vydat ještě během tohoto roku, výjde však pravděpodobně až k úplnému konci.

Kdy budou DX 11 GPU?
i Zdroj: PCTuning.cz

Kdy se však reálně dočkáme zbytku nové generace karet AMD? Všech pět verzí karet, které mají vyjít při vypuštění, je postaveno na čipech, vyráběných 40nm procesem u TSMC. Z toho plyne, že dostupnost všech karet bude trpět "porodními bolestmi" nového výrobního procesu, který je podle zpráv i přes pokroky stále značně neefektivní. "RV870" tedy může být oficiálně uvedená na konci září, reálná dostupnost je však podle pesimistických odhadů až v listopadu (November)!

Kdy budou DX 11 GPU?
i Zdroj: PCTuning.cz

A jak je na tom konkurence? nVidia plánuje vyrobit první funkční ESkaret s čipy GT300 na konci září. Během října pak začne masová produkce a reálně se nových karet (mimochodem s opět novým značením) se dočkáme až během prosince (December), a to nejdříve, jak poznamenaly zdroje magazínu DigiTimes. Stejně jako AMD, i nVidia pravděpodobně potrpí nízkou výtěžností 40nm výrobního procesu, a kromě výtěžnosti utrpí i peněženky zájemců - v ceně každého čipu je totiž zaúčtována i cena nepovedeného kousku.

Podle X-Bit Labs a DigiTimes

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama