Které ovladače grafické karty vám sežerou nejvíc místa na disku? AMD, NVIDIA nebo Intel?
i Zdroj: Depositphotos
Novinka Které ovladače grafické karty vám sežerou nejvíc místa na disku? AMD, NVIDIA nebo Intel?

Které ovladače grafické karty vám sežerou nejvíc místa na disku? AMD, NVIDIA nebo Intel?

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

24. 1. 2023 19:45 18

Jistě, při dnešních cenách SSD vám může být nějaký ten gigabajt ukradený. Přesto je možná zbytečné, aby některé ovladače byly tak roztahovačné.

Reklama

Server Tomshardware provedl zajímavé srovnání velikost ovladačů grafických karet tří hlavních výrobců. Donedávna jsme tu měli pouze dva poslední mohykány AMD a NVIDII, přičemž ostatní společnosti zmizely v prachu dějin (SiS, S3, 3Dfx a hromada dalších). V roce 2022 se k nim přidal Intel, ačkoli se kdysi už pokoušel dostat na trh s grafikami (model i740) někdy v roce 1998. Tudíž jejich Arc Alechmist není prvotina, ale po tolika letech v podstatě začali znovu a je jasné, že bude chvíli trvat, než své produkty a software odladí. 

Možná proto ani nepřekvapí, že ovladače Intelu zabírají nejvíc místa. Existuje korelace mezi tím, jak byly ovladače tragické při uvedení grafik Alchemist (pády, bugy, špatný výkon) a jejich velikostí? Jako by byly splácané co nejrychleji, téměř neodladěné a bez jakékoli optimalizace, tedy plné zbytečného balastu. 

Které ovladače grafické karty vám sežerou nejvíc místa na disku? AMD, NVIDIA nebo Intel?
i Zdroj: tomshardware

Navíc desktopových grafik Alchemist je mnohem méně, než konkurenčních Radeonů a RTX, z čehož by jeden chtěl vyvodit, že nemusí zabírat tolik místa (pokud tedy nepočítáme i integrované). Redaktor Tomshardware se ještě pozastavuje nad tím, proč jsou nové ovladače AMD pro karty RX 7000 větší než ovladače pro minulou generaci, když jde jen o dva modely, zatímco minulých karet jsou desítky. Nicméně AMD pracuje na jednotných ovladačích, čili tato poznámka později nebude relevantní. 

Velikost ovladačů se kromě podpory všech možných rozhraní (X verzí DirectX, OpenGL, Vulkan..) zvětšuje i s podporou přidaných funkcí. To máme FSR, DLSS, Geforce Experience a tuny dalších věcí. V konečném součtu vám však nejvíc místa sežere Intel a pravdou je, že ať chceme nebo ne, velikost ovladačů neustále roste. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama