Laserové hackování již brzy i ve vašem obýváku!
i Zdroj: Gencraft AI
Novinka Laserové hackování již brzy i ve vašem obýváku!

Laserové hackování již brzy i ve vašem obýváku!

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

2

Future is now, old man! Vítejte v budoucnosti, kde namíříte laserový paprsek na zařízení a tím ho natolik rozhodíte, že bude hračka ho pak ovládnout.

Reklama

Tedy, něco na ten způsob. Je známo, že čipy jsou díky extrémní miniaturizaci tranzistorů náchylné i na to nejmenší kolísání elektrického náboje. Přesně mířený a načasovaný zásah laserem může z tranzistorů „vyrazit“ elektrony a způsobit chybu, pomocí které se dá i překonat zabezpečení čipu. Profesionální zařízení na takovou operaci stojí asi 150 000 dolarů. A jelikož o laserovém hackingu píšeme, je zřejmé, že se tu něco povedlo i pro běžné ušmudlané garážové rádobyhackery. 

Dva výzkumníci z bezpečnostní společnosti NetSPI vymysleli jednoduchý a levný způsob, jak dosáhnout stejného efektu. Zjistili, že málo výkonný laser zasahující čip po delší dobu má stejný efekt, jako laser, který by přeřízl USS Nimitz vejpůl. Takže dali dohromady věcičku, které říkají RayV Lite. V podstatě jde o set plánu mikroskopu pro 3D tiskárnu, čočky pro ostření, FPGA čip na korekci pulzů, levného laserového ukazovátka a Raspberry Pi a celé to stojí asi 500 babek. A prezentované to bude na konferenci kybernetické bezpečnosti Black Hat 8. srpna jako Open Source. 

Laserové hackování již brzy i ve vašem obýváku!
i Zdroj: Wired

Proč? Protože oba vědátoři chtějí upozornit na možnosti zneužití laserového hacku a že je to dostupnější metoda, než by se mohlo zdát. Tím, že zařízení dají všem do pracek, doufají, že donutí společnosti, aby své produkty lépe zabezpečily, protože vědcům se povedlo svým levným udělátkem například obejít zabezpečení automobilového čipu nebo překonat PIN v hardwarové peněžence pro kryptoměny. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama