levnejsi-nehalem-je-core-i5
Novinka Levnější Nehalem je Core i5

Levnější Nehalem je Core i5

Z. Obermaier

Z. Obermaier

9. 12. 2008 00:00 14

Objevil se test střední třídy procesorů s jádrem Lynnfield architektury Nehalem, název procesorů je překvapivě Core i5. Výkon je ale téměř shodný s Core i7. 

Reklama
Levnější Nehalem je Core i5
i Zdroj: PCTuning.cz

Původně se tvrdilo, že levnější řešení Nehalemu se objeví až na podzim roku 2009. Zdá se ale, že Intel dokončil prvotní testování už nyní a procesory jsou téměř hotové. Procesory s jádrem Lynnfield do patice LGA 1156 se objeví zřejmě mnohem dříve, už je jasný i název - Intel Core i5.

Rozdíly mezi Core i7 a Core i5 jsou následující: Core i5 je nativní 45nm čtyřjádro, které umožňuje zapnout SMT (HyperThreading). Tedy také bude mít 8 virtuálních jader. Hlavní rozdíl je pouze v dual-channel paměťovém řadiči pro DDR3. Další novinkou je umístění I/O Hubu (severní můstek X58), přímo do procesoru. Základní desky ted budou nést pouze jediný čip, jižní můstek s jeho zařízeními. O vše ostatní se postará samotný procesor. Z CPU také zmizí sběrnice QPI, která v této třídě nebude potřeba. Překvapivě ale Core i5 za Core i7 výkonově nijak výrazně nezaostává, což je dobrá zpráva pro běžné zákazníky.

Na několik přdběžných testů se podívejte zde: XS fórum

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama