Zkušenosti s Macbook Pro 2023: Když Apple naslouchá, co uživatelé chtějí
i Zdroj: Apple
Mobilní zařízení Recenze Zkušenosti s Macbook Pro 2023: Když Apple naslouchá, co uživatelé chtějí

Zkušenosti s Macbook Pro 2023: Když Apple naslouchá, co uživatelé chtějí

Michal Rybka

Michal Rybka

20. 1. 2024 12:30 22

Seznam kapitol

1. Pro profesionály na cestách 2. Žrout baterie i vytrvalec, co vydrži dva dny 3. Vychází vstříc všem 4. Rozšiřitelnost nulová

Macbooky vynikají řadou věcí, zvláště až neuvěřitelným podáním zvuku a kvalitními obrazovkami. V případě nového Macbook Pro 2023 přichází i další dva trumfy: Výkonný čip M3 Max a také fakt, že Apple opravdu poslouchal svoje uživatele – a tak má všechno, co kdy chtěli.

Reklama

Když jsem dostal možnost vyzkoušet si nový stroj od Applu s procesorem Apple M3, okamžitě jsem si řekl o nový Macbook Pro 2023 s procesorem Apple M3 Max. Bylo mi jasné, že pro cokoliv, co dělám, jde o naprostý overkill – ale prostě jsem nedokázal odolat představě, že si vyzkouším to, co bychom nejspíš nazvali „mobilní workstation“ – prostě proto, že schopnosti Macbooku Pro jednoznačně přesahují to, k čemu se používají normální laptopy.

Zcela otevřeně konstatuji, že tohle je stroj, který, i když se mi líbí, nejsem schopen ani využít a ani jeho koupi cenově obhájit. Jde o extrémně výkonný laptop poměrně kompaktních rozměrů a celkem standardní váhy lehce přes 2 kg, který slouží pro profesionály zabývající se programováním, grafikou, prací s velkými kolekcemi dat a podobně. Ti ho využijí a ti si na něj nepochybně vydělají.

Občas jsem narazil na srovnávání týkající se výkonu ve hrách, ale těch pro tuto platformu moc není – a hlavně samotné hraní naprosto nedokáže obhájit cenu tohoto stroje, protože slušné herní PC notebooky seženete za zlomek jeho ceny. Kupovat si takový stroj jenom na hraní mi smysl nedává.

Výhoda Macbooku Pro je v tom, že nabízí nejenom brutální výkon, ale přitom ho dokáže dodat i na baterku, a to při kompaktních rozměrech. To je kombinace, která jednoznačně míří na profesionály, kteří často cestují a kteří chtějí mít svou pracovní stanici s sebou. Pro ně jsou debaty o ceně celkem zbytečné, rovněž i rozjímání nad platformou, protože oni používají to, co opravdu potřebují. 

Dostal jsem zapůjčenou verzi stroje se 16“ panelem a procesorem Apple M3 Max se 16 jádry v konfiguraci 12 výkonných a 4 úsporná. Apple nabízí celou řadu variant, já měl verzi se 48 GB RAM v nejvyšší propustnosti (400 GB/s), nabízejí až 128 GB, ale tam cena stoupá do nebes. Disk byl osazen v kapacitě 1 TB s velmi dobrými rychlostmi 6400 MB/s čtení a 7200 MB/s zápis, maximální nabízená konfigurace je 8 TB.

I tak jde ale o stroj velice drahý. Moje konfigurace byla za 119 990 korun, maximální je 179 900 korun – a to je cena, která mě vedle k myšlence, že jsem opravdu omezoval testy v terénu. Tohle opravdu není stroj, který bych si bral na psací seanci v hospodě anebo na běžné nošení po městě, na mě to je drahé – tohle je spíš pro profesionály, kteří se pohybují mezi kancelářemi a hotely a stále potřebují mít svoji stanici s sebou.

Měl jsem v rukou už dražší stroje, na těch ale bylo vidět, že jsou dost exotické: Nový Macbook Pro vypadá poměrně normálně až obyčejně. Jeho design rozhodně nekřičí do světa a nebliká jako šílený vánoční stromeček všemi barvami, má decentní a uměřený vzhled. V podstatě ho prozrazuje jenom Vesmírně šedá, ale i v té se poměrně zapadá a ztrácí, protože už nemá Touch Bar a ani jiné nápadné věci.

Zkušenosti s Macbook Pro 2023: Když Apple naslouchá, co uživatelé chtějí
i Zdroj: PCTuning.cz

Stroj vypadá ve vesmírné šedi poměrně nenápadně 
(přestože je to barva určená právě pro něj).

Počítač je osazen excelentním panelem ProRes Liquid Retina XDR s rozlišením 3456 × 2234 pixelů a jasem od 600 nitů v SDR režimu, 1000 nitů v HDR a s maximem až 1600 nitů. Důvod, proč Apple nepoužil OLED, není jasný, může to souviset s tím, že u OLED panelů se dělá komplikovaně variabilní refresh rate, která tu je od 1 Hz do 120 Hz a které Apple říká ProMotion technology. Nízké refreshe se používají v situacích, kdy se obraz nemění – a pomáhají tak prodloužit chod na baterii. 

Zkušenosti s Macbook Pro 2023: Když Apple naslouchá, co uživatelé chtějí
i Zdroj: PCTuning.cz
Zkušenosti s Macbook Pro 2023: Když Apple naslouchá, co uživatelé chtějí
i Zdroj: PCTuning.cz

Musíte značně nazoomovat, aby byla vidět struktura panelu. 
Pro jakoukoliv práci je dokonale jemný.

Panel je lesklý, nedotykový, je to mini LED a má naprosto fenomenální kontrasty: I když si pustíte film s ořezem v úplné tmě, tak oříznutá část je dokonale černá. Je to skvělý panel na sledování filmů, to bezpochyby. 

Zkušenosti s Macbook Pro 2023: Když Apple naslouchá, co uživatelé chtějí
i Zdroj: PCTuning.cz

Stroj má velmi pěkný, ale lesklý panel.

Mnohem impozantnější je zvuk, který je podle mě to nejlepší, co můžete u notebooku slyšet. Macbook Pro má pole šesti reproduktorů, které před vámi vytvářejí virtuální stereo – a tím myslím VELKÉ stereo. Přestože jsou reproduktory v těle, tak při běžném sezení vnímáte hudbu zepředu – a je nádherná, jako z velkých reproduktorů. Spousta notebooků zní naprosto tragicky – z nějakého důvodu se tenhle aspekt přehlíží, možná proto, že většina notebooků má hlučné chlazení a tam je asi jedno jak reproduktory hrají, počítá se s tím, že budete mít sluchátka.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama