Manli připravuje RTX 4090 s dvoustlotovým „blower“ chladičem
i Zdroj: Manli
Novinka Manli připravuje RTX 4090 s dvoustlotovým „blower“ chladičem

Manli připravuje RTX 4090 s dvoustlotovým „blower“ chladičem

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

6. 11. 2022 13:55 1

Současné karty RTX 4090 jsou velké. Přímo obrovské. A to jen díky masivním chladičům, které narostly do rozměrů lednice.

Reklama

S další generací (zřejmě RTX 5090) už pravděpodobně nebudete dávat grafiku do PC skříně, ale PC do grafiky. Nynější masivní chladiče RTX 4090 mají podobu pyramidového kamenného bloku. Samozřejmě jsou i verze s vodním chlazením, kdy na čipu sedí víceméně subtilní chladič doprovázený hadicemi a radiátorem. Ale firma Manli si řekla, že na tom zapracuje a nyní připravuje RTX 4090 s dvouslotovým chladičem typu blower, který vyfukuje horký vzduch ze skříně. 

Manli připravuje RTX 4090 s dvoustlotovým „blower“ chladičem
i Zdroj: Manli

Takové řešení je u takto výkonné karty zcela nevídané. Všichni výrobci nasadili chladící těžkou váhu a kompaktní blower od Manli vypadá jako z minulých let. Takový design je ideální do výpočetních stanic, kde trůní řada GPU nad sebou. S běžným chladičem je tam jednak nelze naskládat a také by se brzy udávily produkovaným teplem. Otázka je, jestli NVIDIA firmě tuto kartu nezatrhne, protože by jim fušovala do profi sféry s kartami Quadro. Ty jsou na výpočty připravené, ale taky násobně dražší, než běžné konzumní GPU. Karta od Manli patrně nebude frčet na maximálních taktech, ale s vyladěnými BIOSy (např. méně voltů, nižší frekvence, méně tepla) by mohlo jít o ideální řešení do pracovních stanic.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama