Microsoft odhalil, kolik bude stát prodloužení podpory pro Windows 10
i Zdroj: Microsoft
Novinka Microsoft odhalil, kolik bude stát prodloužení podpory pro Windows 10

Microsoft odhalil, kolik bude stát prodloužení podpory pro Windows 10

David Švrček

David Švrček

3. 4. 2024 17:43 4

Microsoft na svém blogu zveřejnil ceny programu ESU pro Windows 10, tedy za službu, která bude nadále udržovat systém Windows 10 aktuální i po jeho ukončení.

Reklama

Windows 10 se s námi oficiálně rozloučí 14. října 2025, Microsoft ale podobně jako u systému Windows 7 nabídne možnost prodloužit si jeho životnost. Kouzlo je v programu ESU, tedy v předplatném Extended Security Updates. Za roční taxu vám Microsoft zaručí, že bude udržovat váš systém aktuální a bezpečný. Americký gigant se na svém blogu pochlubil s cenami za tuto službu, levně ji ale ani náhodou nepořídíte.

V oficiálním příspěvku na blogu je oznámení, že organizace budou mít tři možnosti, jak rozšířit podporu aktualizací pro Windows 10. Tradiční aktivaci za poplatek, aktivaci založenou na předplatném Windows 365 a aktivaci v cloudu. První možnost bude k dispozici za 61$ (cca 1450 Kč) za zařízení v prvním roce, 122 $ (2850 Kč) ve druhém roce a 244 $ (5800 Kč) ve třetím. Cena se tedy každý následující rok zdvojnásobí, což znamená, že další případné rozšíření na více let, které zatím není zaručeno, bude velmi drahé. 

Microsoft odhalil, kolik bude stát prodloužení podpory pro Windows 10
i Zdroj: Microsoft

Zařízení s Windows 10, která si předplatí program Windows 365 pro přístup k počítačům s Windows 11, automaticky obdrží rozšířené aktualizace zabezpečení bez jakýchkoli poplatků za první rok. Poslední možnost bude dostupná pouze organizacím využívajícím cloudové řešení správy aktualizací, jako je Microsoft Intune nebo Windows Autopatch. Microsoft nabízí 25% slevu na tuto licenci, která bude první rok stát 45 $ (1100 Kč) na uživatele (až pět zařízení). Cena se však každým rokem opět zdvojnásobí, takže zákazníci budou muset zaplatit 90 $ (2100 Kč) za druhý rok a 180$ (4200 Kč) za třetí rok. 

Licence ESU bude možné zakoupit od října 2024, tedy rok před oficiálním datem ukončení podpory Windows 10. No a pokud se vám nechce platit, mrkněte třeba na licenci na nový systém Windows 11 :), nebo dokud je to ještě možné, přejděte na nový systém zdarma.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama