mnohe-levne-zakladni-desky-nepodporuji-phenomy-9850
Novinka Mnohé levné základní desky nepodporují Phenomy 9850+

Mnohé levné základní desky nepodporují Phenomy 9850+

FidoUncle

FidoUncle

10. 4. 2008 00:00 8

125 W spotřebované energie, vyzářené především ve formě tepla je hodně, to uzná každý, kdo se kdy spálil o stowatovou žárovku. Stejně tak žhavé mohou být i některé části základní desky, nejsou-li dostatečně chlazeny. A obvody levnějších desek mohou dokonce i shořet, jsou-li osazeny procesory s tak vysokým TDP.

Reklama

Bohužel problémy zmíněné v úvodu má velká část základních desek postavených na čipových sadách AMD 770/780G. Dá se říct, že veškeré procesory s TDP 125W jsou pro ně tabu a na Phenom 9850BE v takové desce můžeme s klidem zapomenout. Mosfety na těchto deskách nebývají dobře chlazeny a ve spojení s levnou a špatně větranou skříní se jedná o opravdový problém. VRM(voltage regulator module) nebo česky regulátor napětí prostě nevydrží a může vyhořet. Na Anandtechu tento fakt ověřovali a deska Asus dokázala pracovat jen pár sekund.

Mnohé levné základní desky nepodporují Phenomy 9850+
i Zdroj: PCTuning.cz

Samozřejmě jsou i zde peníze až na prvním místě. Pěti a více fázový návrh VRM stojí příliš mnoho a není mezi levnějšími deskami právě obvyklý. Samotná AMD vydala sadu doporučení, jak postavit VRM schopné zásobovat energií všechny modely procesorů této značky, dokument však není tak striktní jako ten od Intelu. Výrobci desek toho bohužel zneužívají a levné desky s čipsety AMD 770 a 780G osazují méně nákladnými komponentami. Ty pak nejsou schopny pracovat s nejvýkonějšími procesory s TDP 125W.

Velká část výrobců základních desek o tomto nedostatku svých levných řešení ve specifikacích zarytě mlčí. Bohužel problém se týká i řady základních desek s čipsety Nvidia. Dá se říct, že vše co disponuje pouze tří nebo čtyř fázovým návrhem, není AMD certifikováno pro použití CPU s TDP 125W. Včetně procesorů X2 6000+/6400+, FX-62, Phenom X4 9750/9850/9950.

Doporučení pro dnešek tedy zní, máte-li takovou desku, používejte raději pouze procesory s TDP do 95W. Doufejme, že se 45nm výrobní proces AMD povede a takto vysokých hodnot TDP se již nedočkáme.

Podle Fudzilla

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama