mobilni-zarizeni-mohou-vydrzet-i-mesic-bez-nabijeni-tvrdi-vedci
Novinka Mobilní zařízení mohou vydržet i měsíc bez nabíjení, tvrdí vědci

Mobilní zařízení mohou vydržet i měsíc bez nabíjení, tvrdí vědci

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

16. 3. 2011 10:00 7

Tým vědců věří, že objevil způsob, jak zvětšit výdrž mobilních zařízení na jedno nabití. V budoucnu ji prý dokáží prodloužit až stokrát.

Reklama

Tým elektroinženýrů na Illinoiské univerzitě v USA věří, že jejich metoda umožní mobilním telefonům a notebookům běžet až stokrát déle, než je bude potřebné znovu nabít.

Mobilní zařízení mohou vydržet i měsíc bez nabíjení, tvrdí vědci
i Zdroj: PCTuning.cz

Vědci se zaměřili na změnu způsobu, jakým funguje digitální paměť těchto zařízení, neboť ta je jedním z největších „žroutů“ energie. V současné době tyto paměti obsahují tenké kovové „dráty“ a pokud potřebujete získat uložená data, musí skrz ně projít množství elektrické energie. Nový koncept staví na myšlence zmenšení vodičů sloužících k ukládání a načítání dat, čímž by mělo dojít  výrazné úspoře elektrické energie. Kvůli tomu padla volba na uhlíkové nanotrubice - malé trubičky 10 000 krát tenčí než lidský vlas.

Feng Xiong, jeden z hlavních autorů myšlenky, vysvětluje: „Spotřeba energie v podstatě závisí na velikosti paměti. Použitím kontaktů využívajících nanotechnologie jsme tedy schopni dosáhnout mnohem menší spotřeby energie.“

Mobilní zařízení mohou vydržet i měsíc bez nabíjení, tvrdí vědci
i Zdroj: PCTuning.cz

Vedoucí projektu, profesor Eric Pop, řekl: „Myslím, že každý, kdo každodenně používá spoustu nabíječek by ocenil, kdyby jeho telefon či notebook vydržel několik týdnů, ba dokonce měsíců.“ Myslí si také, že jeho výzkum může zlepšit efektivitu mobilních zařízení natolik, že by se v kombinaci s dalšími „pasivními“ metodami (tepelným, nebo využívajícím kinetické či solární energie) nabíjení obešel bez nutnosti připojení k eletrické síti.

Vše je zatím jen hudba budoucnosti (v jaké fázi se výzkum nachází zdroj neuvádí), ale co byste řekli na možnost „zahodit“ nabíječku a mít u sebe zařízení s obrovskou výdrží?

Zdroj: MD

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama