muze-apple-ohrozit-microsoft
Apple Novinka Může Apple ohrozit Microsoft?

Může Apple ohrozit Microsoft?

Martin Stančík

Martin Stančík

10. 11. 2009 10:03 9

Hodnota Apple se díky jeho raketovému vzestupu vyšplhala na 180 miliard dolarů a lidé se nyní ptají - může Jablko sesadit z trůnu Microsoft?  

Reklama

Microsoft je nyní nejcennější technologickou společností na světě s hodnotou 250 miliard dolarů. Jeho Windows jsou na 9 z 10 osobních počítačů. Jakákoli společnost, která by chtěla sesadit softwarový gigant "z trůnu," by se musela hodně snažit. Avšak Apple, které díky obrovským maržím na svých produktech problémy s penězi nemá, dopředu ženou jeho velmi úspěšné produkty jako iPhone, iPod a Mac. Navíc společnost v příštím roce představí nový tablet, který bude podle analytiků obrovským hitem.

Může Apple ohrozit Microsoft?
i Zdroj: PCTuning.cz

"Příjmy Apple rostou přímo raketově - díky tomu že je inovativní a přiměje zákazníka, aby si koupil novou verzi jeho produktu," říká David Dillon z investiční společnosti HighMark Capital Management, která vlastní akcie jak Apple, tak Microsoftu. I když jsou příjmy Apple pořád menší, než Microsoftu, rostou daleko rychleji. Roční příjmy Apple se od roku 2005 více než zdvojnásobily na 36.5 miliardy dolarů. V tom samém období zisk Microsoftu vzrostl o 47% na 58.4 miliard dolarů.

Může Apple ohrozit Microsoft?
i Zdroj: PCTuning.cz

"I když zisky Microsoftu nerostou tak rychle, jako u Apple, Microsoft má výhodu velké stability díky Windows," říká analytik Barton Hooper s tím, že softwarový gigant se také může spoléhat na obnovovací cykly společností, které jednou za pár let mění své počítače. Díky finančním výsledkům za minulé čtvrtleté se cena akcií Apple vyšplhala na rekordních 208.71 dolarů. I když nyní je tato cena níže, podle analytiků má společnost na to, aby cena jejích akcií vzrostla na 280 dolarů za kus, což by znamenalo, že by hodnota firmy vzrostla na 250 miliard dolarů.

Může Apple ohrozit Microsoft?
i Zdroj: PCTuning.cz

Na druhou stranu analytici tvrdí, že cena akcií Microsoftu může vyrůst až na 36 dolarů za kus, čímž by tato korporace získala hodnotu 320 miliard dolarů. Dalo by se říci, že Microsoft nyní Apple vidí ve svém zpětném zrcátku. Za posledních deset let akcie Apple vzrostly o 900%, zatímco u Microsoftu jejich cena o 35% spadla. Jak to bude za dalších deset let? Na to si budeme muset počkat.
 

Zdroj: Reuters

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama