Nadšenec zapojil Steam Deck k externí grafické kartě
i Zdroj: techpowerup.com, ETA Prime youtube
Novinka Nadšenec zapojil Steam Deck k externí grafické kartě

Nadšenec zapojil Steam Deck k externí grafické kartě

David Jiránek

David Jiránek

13. 4. 2022 14:00

Steam Deck nedisponuje Thunderbolt rozhraním, tudíž se zpočátku zdálo, že přidání externí grafiky bude nemožné. Pořádnou dávku výkonu nakonec zajistilo M.2 rozhraní, redukce a úpravy v softwaru.

Reklama

Steam Deck se aktuálně těší velké oblíbenosti ze strany uživatelů a chválí ho i profesionální média. Jedna věc ovšem mohla náročnějším uživatelům chybět, totiž Thunderbolt rozhraní a možnost zapojit ke konzoli externí grafickou kartu z řádově vyšším výkonem. To se nakonec podařilo uživateli vlastnícím youtube účet ETA Prime.

K připojení Steam Decku k externí grafice bylo využito interního M.2 slotu na SSD. Redukce z M.2 na PCIe umožnila zapojit velmi výkonnou grafickou kartu AMD RX 6900 XT. Bohužel tím handheld přišel o SSD úložiště. Hry a systém tak youtuber nainstaloval na MicroSD kartu.

SteamOS by si s externí grafikou moc neporadil, proto přišly na řadu Windows 11. Jak ukázal benchmark Time Spy, skóre 1 722 bodů s původní integrovanou RDNA2 grafikou vzrostlo na 10 395 bodů s RX 6900 XT.

Nadšenec zapojil Steam Deck k externí grafické kartě
i Zdroj: ETA Prime, techpowerup.com

Hry jako God of War, Cyberpunk 2077 a Elden Ring byly tím pádem hratelné nejen na Full HD rozlišení (Steam Deck má displej o rozlišení 1280 × 800 px), ale i při 4K na externím displeji.

Pokud bude druhá generace Steam Decku disponovat Thunderbolt rozhraním a SteamOS by si poradil s externí grafikou, mohlo by to přispět k širší využitelnosti handheldu. Thunderbolt lze využít i k zapojení dokovacích stanic a rychlého úložiště.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama