nebezpecny-virus-ghimob-napada-internetove-bankovnictvi
Novinka Nebezpečný virus Ghimob napadá internetové bankovnictví

Nebezpečný virus Ghimob napadá internetové bankovnictví

Mirek Kočí

Mirek Kočí

11. 11. 2020 15:53 1

Nebezpečný virus Ghimob napadá mobilní telefony a zneužívá internetové bankovnictví. Výzkumníci Kaspersky ho odhalili v podstatě náhodou: při rutinním monitoringu škodlivých kampaní. Při této kontrole experti objevili URL adresy, které distribuují nejen ZIP soubor se škodlivým obsahem pro Windows, ale také další zákeřný soubor, jež slouží pro stažení instalátoru nového bankovního trojanu Ghimob.

Reklama

Tento virus dokáže infiltrovat režim snadnějšího přístupu (Accessibility Mode) v napadeném mobilním zařízení, což mu umožňuje zůstat neustále aktivní. Následně deaktivuje možnost svojí manuální odinstalace, zachytává data, manipuluje se zobrazovaným obsahem na displeji a útočníkům umožňuje vzdáleně ovládat napadený mobil nebo tablet.

Sesterský malware Guildma, během jehož monitoringu bezpečnostní analytici objevili Ghimob, je jednou ze čtyř neblaze proslulých kybernetických hrozeb nazývaných Tétrade, vyskytujících se zejména v zemích Latinské Ameriky, ale i v dalších částech světa

Ghimob se šíří prostřednictvím e-mailu, který se snaží u adresáta navodit dojem, že dluží určité společnosti peníze a musí tuto pohledávku splatit. E-mail obsahuje odkaz, na který má oběť kliknout, aby získala další informace. Jakmile se trojan úspěšně stáhne a nainstaluje do mobilního zařízení, odešle zprávu o infiltraci řídícímu serveru. Tato zpráva obsahuje údaje o modelu napadeného telefonu, zda je zabezpečen zamykacím displejem a také je v ní seznam všech nainstalovaných aplikací, na které by se mohl trojan zaměřit. Dosud je podařilo ověřit, že Ghimob dokáže podvodným způsobem získávat data celkem ze 153 mobilních aplikací, především bankovních, ale i aplikací dalších finančně-technologických společností, aplikací o kryptoměnách a burzách.

Nebezpečný virus Ghimob napadá internetové bankovnictví
i Zdroj: PCTuning.cz

„Patrně nejvýstižněji lze popsat funkčnost trojanu Ghimob tak, že jeho oběť si nosí v kapse sofistikovaného špiona,“ varuje Miroslav Kořen, generální ředitel společnosti Kaspersky pro střední a východní Evropu. Dokonce i v případě, že uživatel používá jako ochranu odemykání telefonu gestem, je Ghimob schopen toto gesto zaznamenat a použít, kdykoli bude potřebovat dané zařízení odemknout.

Pokud se útočníci rozhodnou provést podvodnou transakci, mohou vypnout displej nebo přes něj vložit překryvnou černou obrazovku, případně otevřít internetový prohlížeč s webovou stránkou přes celý displej. Mezitím, co uživatel sleduje tuto falešnou obrazovku, útočníci mohou ve skrytu provést podvodnou transakci, protože již mají otevřenou aplikaci pro internetové bankovnictví a jsou do ní přihlášeni jménem oběti. Statistiky společnosti Kaspersky prokázaly, že kromě Brazílie se malware Ghimob zaměřuje na oběti v Paraguayi, Peru, Portugalsku, Německu, Angole a Mosambiku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama