Nevyhazujte starý Power Macintosh, rozběhněte na něm Windows NT!
i Zdroj: Vygenerováno pomocí Copilot AI
Novinka Nevyhazujte starý Power Macintosh, rozběhněte na něm Windows NT!

Nevyhazujte starý Power Macintosh, rozběhněte na něm Windows NT!

David Švrček

David Švrček

1

Programátor Wack0 na svůj starý Power Macintosh vytvořil firmware a zavaděč pro systém Windows NT 4.0, který na počítači s procesorem PowerPC poběží. Otázkou je, jak dlouho?

Reklama

Pokud máte starý Power Macintosh s procesorem PowerPC, může se pro něj naskytnout nové využití. Díky snažení vývojáře Wack0 byl úspěšně přenesen Windows NT 4.0 na tyto počítače a na GitHubu Wack0 zveřejnil potřebný firmware a zavaděč. Tento projekt, který programátor pojmenoval jako maciNtosh, umožňuje instalaci Windows NT na vybrané modely Power Macintosh.

Microsoft sice kdysi portoval Windows NT 4.0 na PowerPC, avšak pouze pro systémy IBM a Motorola. Apple Power Macintosh počítače, které používají odlišný firmware, nebyly nikdy oficiálně podporovány. Projekt maciNtosh to ale změnil, protože poskytuje kompatibilitu s některými modely, jako je iMac G3, Power Macintosh G3, PowerBook G3 a Power Macintosh G4 PCI.

Power Macintosh
i Zdroj: Übernommen | Wikipedia CC
Power Macintosh

Wack0 uvádí, že firmware ARC by měl fungovat i na starších modelech, například na béžovém Power Macintosh G3 a PowerBook G3 Series, i když zde zatím není dostupný zavaděč. Projekt je v experimentální fázi a byl dosud testován jen na modelu Lombard. Některé ovladače, například pro Cuda, je ještě nutné otestovat na reálném hardwaru.

K instalaci Windows NT na Power Macintosh potřebujete firmware a zavaděč z GitHubu a instalační médium Windows NT 4.0. Wack0 poskytuje detailní instrukce pro instalaci ve svém příspěvku. Jasně, reálně to dnes asi nikdo moc nevyužije, leda vyzkouší ze zvědavosti. Stabilita systému také nese značné otazníky, jak sám Wack0 uvádí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama