nlite-instalace-windows-xp-sp3-na-miru
Software Článek nLite: Instalace Windows XP SP3 na míru

nLite: Instalace Windows XP SP3 na míru

Jiří Vašek

Jiří Vašek

9. 5. 2008 01:00 89

Seznam kapitol

1. Nutný základ 2. nLite se představuje 3. Instalace a první spuštění nLite 4. Integrace - Service Pack 5. Integrace - Aktualizace a ovladače
6. Odebrat - Součásti 7. Instalace - Bezobslužná instalace 8. Instalace - Volby a Tweaky 9. Dokončení procesu integrace 10. Vytvořit bootovatelný obraz ISO

O zbrusu novém Service Packu 3 pro Windows XP jsme vás již informovali a zároveň jsme si předvedli, jak ho integrovat přímo do instalačního CD. Tím však možnosti ani zdaleka nekončí. Dnes se tedy podíváme na to, jaká další kouzla se dají provádět - a to vše pěkně komfortně, přes dnes již legendární nLite.

Reklama

Dnes využijeme již jednou popsaná fakta v minulých článcích. Integrace jako taková je relativně komplexní proces, ale v podstatě se jedná pouze o spojení již známých fakt do jednoho organického celku.

Doporučená četba

Pro co nejlepší orientaci v tomto článku tedy doporučuji znovu projít následující:

Výsledek dnešního článku

Co vlastně bude výsledkem našeho snažení? Inu, záleží na tom, co vlastně každý z nás potřebuje.

  • Windows XP po instalaci již přednastavené, bez nutnosti půl hodiny hledat různá nastavení či používat různé tweakery třetích stran.
  • Windows XP s předinstalovanými programy, bez nutnosti je dohledávat nebo stahovat.
  • Windows XP takové, jaké jsou - ale aktualizované a se všemi záplatami, bez nutnosti čekat než se stáhnou z Windows Update.
  • Windows XP ořezané, aby fungovaly co nejsvižněji a zabíraly co nejméně místa na disku a v paměti zbytečným balastem.
  • Windows XP podporující nový hardware, bez nutnosti hledat disketu pro SATA řadič (nebo smutně koukat v případě notebooku bez floppy mechaniky) při jejich instalaci.

Toto vše může být výsledkem dnešního článku, a to klidně všechno dohromady.

Upozornění: proces integrace je velmi mocný nástroj, na druhou stranu je ale nutná přiměřená dávka opatrnosti a zdravého rozumu, je totiž velmi jednoduché nevhodnými zásahy vytvořit naprosto nefunkční CD. Bohužel pro neangličtináře je nutné si vypomáhat googlem a návštěvami zahraničních fór, protože naprosto kompletní popis všech možných postupů a mechanismů integrace je téměř nemožný, což je zároveň silně nad rámec tohoto článku :).

Navíc, vzhledem k obrovskému množství variací na téma PC, s nLite či spíš s nejrůznějšími nestandardně napsanými ovladači a programy, se vyskytují různé problémy až nezdravě často. Na některých sestavách to prostě nefunguje správně. Pokud je to váš případ, nenadávejte mi, já vás varoval. A taky pamatujte - méně je někdy více, zvlášť když se budete celý den mořit s integrací všech možných nesmyslů do instalace a pak to celé samozřejmě nebude fungovat.

Tak, to bychom měli. Nyní se můžeme vrhnout střemhlav do akce.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama