Notebook Eurocom Sky X4E2 – 4K dělo s i7-6700K a GTX 1070
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Notebook Eurocom Sky X4E2 – 4K dělo s i7-6700K a GTX 1070

Notebook Eurocom Sky X4E2 – 4K dělo s i7-6700K a GTX 1070 | Kapitola 11

Z. Obermaier

Z. Obermaier

28. 12. 2016 03:00 35

Seznam kapitol

1. Dostupný herní notebook 2. Představení, balení a specifikace 3. Eurocom Sky X4E2 – hardware I. (CPU, GPU) 4. Eurocom Sky X4E2 – Hardware II. (disky, paměť) 5. BIOS a software 6. Zpracování, konektory a repro
7. Klávesnice, chlazení a výdrž baterie 8. Výkon procesoru (Core i7-6700K) 9. Herní testy – FHD + 4K 10. Přetaktování GPU a CPU 11. Závěr

V dnešním testu si ukážeme zajímavý herní notebook Eurocom s ultra výkonným procesorem (desktopovým) Intel Skylake Core i7-6700K a taktéž desktopovou GeForce GTX 1070. Počítač umožňuje taktování v BIOSu. Společně s 32 GB paměti a 4K displejem je za i přijatelnou cenu!

Reklama

Závěr

Notebook Eurocom Sky X4E2 – 4K dělo s i7-6700K a GTX 1070
i Zdroj: PCTuning.cz

Ať chci, nebo nechci – musím srovnávat s jediným srovnatelným strojem, který jsem testoval. To je Asus G752VS s GTX 1070 z minulé recenze. Asus nabízí mobilní procesor s taktem 3,5 GHz, 16GB paměti, 256GB SSD pevný disk a druhý disk 1TB. Má ale větší displej 17,3" ovšem s rozlišením 1920x1080 a bez G-sync. Váží 4,4 Kg a stojí 65 000 Kč s daní. Dnešní počítač od Eurocom má desktopový procesor s taktem 4,2 GHz a možností přetaktování, 32GB paměti, také 256GB SSD pevný disk ale 2TB dalšího prostoru. Displej je sice jen 15,6" ale umí 4K i G-sync. Hmotnost je o 1 kg nižší a cena 95 000 Kč s DPH.

POZOR! Pokud si v konfigurátoru zvolíte podobné specifikace, jaké má Asus – 1920 × 1080 bez G-sync, Core i5-6600K, 16GB RAM, GTX 1070, 1TB disk, 256GB SSD, bude vás to u Goldmax stát 67 000 Kč s daní (po slevě). Přímo z USA od Eurocom vás ale přijde na 64 000 Kč (ovšem se složitějším servisem a zárukou). Tedy je cena víceméně srovnatelná.

Už teď je jasné, že Eurocom nabízí za stejné peníze mnohem více. Výkonnější procesor, taktování, stejný displej, nižší hmotnost. Herní výkon je ale víceméně stejný, grafický čip není nijak brzděn ani v jednom ze strojů. Pokud vám nevadí menší úhlopříčka, je Eurocom ve všech směrech lepším strojem (ten se stejnou konfigurací). Asus jsem označil za jeden z nejlépe vyvážených herních notebooků, Eurocom jej ale o kousek překonal. Škoda jen omezování výkonu v dlouhodobé procesorové zátěži, která ale není typickým využitím tohoto stroje, tedy vás asi nemusí mnoho trápit.

Výbava, spotřeba, baterie

Tělo je z velké části plastové a to na mne působí lacině a méně odolně. Klávesnice je stejně jako u předchozího modelu hodně dobrá, stejně tak touchpad a podsvícení. Reproduktory jsou horší, mohly by být hlasitější, ale zvuk není nijak špatný. Spotřeba v klidu je vyšší, výrobce si mohl s nastavením lépe pohrát a omezit hlučnost i spotřebu. Takový Nvidia Optimus by jistě hodně pomohl. Výdrž baterie je celkem dobrá, vzhledem k osazeným komponentám jsem čekal horší výsledky. Pro práci (necelé tři hodiny) dobré, hodina plného hraní na baterie není ale nic moc. Baterii lze snadno vyměnit, což je bezesporu výhoda.

Komponenty

Možnosti taktování, upgradu všech komponent, to se dnes jen tak nevidí. Osazený procesor je na notebook výkonný extrémně. Model Core i7-6700K je desktopový čip se vším všudy, tedy i výkonem. Škoda vysokých teplot procesoru a omezování výkonu při dlouhé vysoké zátěži. Kapacita pamětí 32 GB je dostatečná, zde není co vytknout. Výrobce osadil highendové moduly Micron s taktem 2400 MHz. Upgrade na 64 GB je možný, ovšem výměnou všech modulů. Jsou obsazené všechny sloty.

Systémový disk SSD je nejmodernější na trhu, je osazen ultra výkonný Samsung SM961, který jsem testoval teprve nedávno. Je škoda, že nebyl osazen větší, 256 GB je dnes už minimální kapacita. Vše je bleskové, jak start počítače, tak načítání her i aplikací. Druhý a třetí disk s celkovou kapacitou 2 TB také jistě uživatel ocení.

GeForce GTX 1070 je výkonný grafický čip. Společně s 8 GB paměti nabízí stejný, nebo jen o málo nižší výkon než referenční GeForce GTX 1070 v desktopu. Herní výkon je vysoký. Je to hlavně díky vysokým taktům (1645 MHz) a výkonnému procesoru v systému. Navíc umožňuje navýšení výkonu přetaktování, kdy se pak dostane téměř na úroveň GTX 1080. Ani to ale nestačí na 4K displej, naštěstí je počítač vybaven G-sync panelem. Ten vás sice v mnoha případech zachrání, ale ne vždy. Hry ve 4K zkrátka plynulé nejsou.

Osobní názor

Problém s displejem

Po stránce výkonu nelze notebooku nic vytknout, osazením GeForce GTX 1070 a procesoru Core i7-6700K jsme získali špičkový herní stroj. Procesorový i herní výkon je špičkový. I přesto mám opět několik výtek.

Také tentokrát mne mrzí nefunkční Nvidia Optimus (Hybrid Graphics), výkon integrovaného jádra v čipu Skylake je slušný a pro mnoho činností bohatě postačí, významně by se nížila spotřeba v klidu i lehčí zátěži. Druhý problém vidím ve slabém chlazení, přeci jen desktop procesor s TDP 91W nelze chladit stejným blokem jako mobilní čipy s polovičním TDP. Je to vidět na omezování výkonu CPU a hlavně hlučnosti. Ta je vysoká a může být někomu nepříjemná. Druhý problém je výkon a 4K displej. Na něj osazená grafika nestačí, G-sync sice pomůže ale nespasí všechny hry. Doporučuji pro hraní použít 1920x1080. Poslední věc byl problém s USB disky. Ty prostě nefungovaly ani jeden, co jsem zkoušel. Počítač disk našel, ozval se zvuk pro úspěšné připojení disku, ale ten nebyl po chvilce v systému vidět. Zkoušel jsem drivery i vše možné, ale USB jsem nerozchodil.

Zbývá mnoho dalších pozitiv. Výkon je skvělý, roven klasickému desktopu. Žádné kompromisy. Skvělá je možnost upgradu úplně všech komponent, CPU, GPU, MEM, HDD, SDD, WiFi. Jako příznivce ladění mne potěšila možnost taktování grafiky i procesoru. Dalšími lahůdkami je osazený SSD disk, kvalitní podsvícená klávesnice. Za to všechno ale zaplatíte, to už je ale u podobných počítačů běžné, tedy žádné překvapení. Cena je ovšem možná až moc vysoká, v akci je stroj momentálně za 95 000 Kč s daní.

Ceníková cena je ale 110 000 Kč. Pokud chcete ještě víc ušetřit, Goldmax tento testovací kus nabízí ještě o deset tisíc levnější. Za 85 000 Kč jde o dobrou nabídku. Z USA jej včetně všeho (daň i poštovné) můžete mít za 83 000 Kč. Pokud ale pragmaticky srovnám herní výkon minule testovaného stroje Asus a tohoto, který je minimálně o 20 000 Kč a více dražší, nenapadá mne důvod si jej na hry pořizovat s takovým příplatkem. Využití je jiné, nejen hry, ale také seriózní práce a možnost kompletního upgradu v budoucnu, jedině tak je možné tak vysokou cenu ospravedlnit.

Za půjčení notebooku děkujeme společnosti GOLDMAX Česká republika

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama