Nová verze Bluetooth 6.0 je venku, vyřadí ze hry Apple UWB?
i Zdroj: Vygenerováno pomocí Copilot AI
Novinka Nová verze Bluetooth 6.0 je venku, vyřadí ze hry Apple UWB?

Nová verze Bluetooth 6.0 je venku, vyřadí ze hry Apple UWB?

David Švrček

David Švrček

3

Bluetooth 6.0 přináší přesnější sledování zařízení, lepší zabezpečení a nižší spotřebu energie. Zdá se tak být velmi slibnou konkurencí pro technologii Apple UWB.

Reklama

Bluetooth Special Interest Group představila novou verzi Bluetooth 6.0. Tento upgrade, především zaměřený na zařízení IoT, umožňuje efektivnější komunikaci mezi více zařízeními. Hlavními novinkami jsou snížení spotřeby energie díky filtrování reklam a monitorování inzerentů, což snižuje zátěž pro zařízení, když nejsou přenášeny relevantní datové pakety.

Dalším významným vylepšením je implementace Isochronous Adaptation Layer (ISOAL), která snižuje latenci tím, že rozděluje datové rámce na menší části, aniž by došlo ke ztrátě načasování. To je důležité třeba pro bezdrátová sluchátka, kde rychlost přenosu dat ovlivňuje zážitek z hraní her nebo poslechu hudby.

Lokalizační čip Apple Airtag
i Zdroj: Apple
Lokalizační čip Apple Airtag

Nejzajímavější novinkou Bluetooth 6.0 je technologie Bluetooth Channel Sounding, která zlepšuje zabezpečení a přesněji určuje polohu. Lokalizace by měla být přesná na centimetry, což posiluje bezpečnost komunikace a usnadňuje používání lokalizačních služeb, jako jsou Android Find My Device nebo Apple Find My. Díky těmto vylepšením může Bluetooth 6.0 nahradit výhradní technologii Applu ultrawide band (UWB) čipů, což rozšíří možnosti lokalizace i bez speciálních čipů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama