Nová verze Tiny11 core je alternativa Windows 11 zhuštěná tolik, že instalační ISO má pouhé 2 GB
i Zdroj: Výrobce
Novinka Nová verze Tiny11 core je alternativa Windows 11 zhuštěná tolik, že instalační ISO má pouhé 2 GB

Nová verze Tiny11 core je alternativa Windows 11 zhuštěná tolik, že instalační ISO má pouhé 2 GB

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

30. 10. 2023 14:35

Jestli máte problémy s místem, instalací Tiny11 si zatraceně polepšíte. Samozřejmě můžete třeba i smazat jeden 20 GB film a vyjde to podobně.

Reklama

Ale jde o to, že vývojář NTDEV stále vylepšuje své verze Tiny11, což jsou Windows 11 zbavené všech zbytečností, Microsoftích špiónů a nechtěných programů. Výsledkem je minimální instalačka (ISO) a po instalaci systém zabere pětinu místa oproti běžným Windows 11. Poslední verze Tiny11 core byla zahuštěna pomocí LZX komprese a ISO má směšné 2 GB. A po instalaci? 3,3 GB, to je sakra rozdíl proti 20 GB standardní verze.

Zásadní změny v core verzi jsou u komponent jako Windows Defender, Edge nebo Windows Update. Z toho plyne, že Tiny11 core má limitovanou bezpečnost a nelze je regulérně spravovat. Sám NTDEV pak míní, že Tiny11 core nejsou náhradou za Windows 11 ani za „běžné“ Tiny11. Jde spíše o rychlou testovací vývojářskou platformu nebo pro nasazení ve spolupráci s virtuálními stroji. Pokud chcete tuto verzi vyzkoušet, na této stránce jsou tipy a známé chyby, navíc jde o betu, lze tedy očekávat možné nesnáze.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama