Nové procesory Ryzen 7000 budou při vydání podporovat pouze DDR5
i Zdroj: AMD
Novinka Nové procesory Ryzen 7000 budou při vydání podporovat pouze DDR5

Nové procesory Ryzen 7000 budou při vydání podporovat pouze DDR5

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

25. 4. 2022 10:30 3

Upgrade musí být, i kdyby na chleba nebylo, zvlášť při cenách DDR5 pamětí.

Reklama

Podle informací, které získali hoši z Tomshardware, budou nové AMD procesory Ryzen 7000 podporovat pouze DDR5 paměti. Není to zatím oficiálně potvrzené, ale informace byly stejné z několika různých zdrojů. Týká se to konkrétně čipsetů X670 a B650. K tomu prosákly informace, že některé modely základních desek budou mít „dual-chiplet“ design, tj. dva čipy místo jednoho. To by se mělo týkat jen platformy X670, zbytek stáda by měl zůstat u klasického jednočipového rozvržení.

Čipset B650 má mít jeden čip, připojený k procesoru skrz PCIe 4.0 x4 (8 linek), ačkoli PCIe 5.0 je u některých procesorů AM5 k dispozici. X670 bude mít čipy dva, čili bude linek dvakrát víc (a o to větší konektivita, SATA, USB, atd.) a podle informací budou čipy identické, nikoli rozvržené jako dosud (North/southbridge).

Nové procesory Ryzen 7000 budou při vydání podporovat pouze DDR5
i Zdroj: CZC

Dále je zmíněno, že čipsety X670 a B650 paměti DDR4 nebudou podporovat a ani není jasné, jestli s nimi paměťový řadič Ryzenů 7000 vůbec umí pracovat. Pokud ano, AMD by mohlo mít plány na výrobu nějakých low-end DDR4 desek, u kterých by byla díky tomu cena nižší. Vzhledem k tomu, že zatím jsou DDR5 zhruba dvakrát dražší než DDR4, není kam spěchat.

Procesory (nejen) AMD  nakoupíte u našeho partnera CZC 

Zdroj: tomshardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama