nvidia-a-tsmc-nerozlucna-dvojice-co-na-trh-dodala-jiz-miliardu-gpu
Novinka nVidia a TSMC, nerozlučná dvojice, co na trh dodala již miliardu GPU

nVidia a TSMC, nerozlučná dvojice, co na trh dodala již miliardu GPU

Mirek Kočí

Mirek Kočí

13. 1. 2011 15:00 14

První GeForce byla představena v roce 1999. GPU tikalo na 120 MHz, měla 4 pixel pipeline a 32 MB paměti.

Reklama

Jen-Hsun Huang možná teď s vysokými představiteli TSMC popíjí šampaňské. No, a kdyby ne, určitě si v nejbližších dnech (pozn. pokud tak již neučinili) vpadnou minimálně do náruče. Obě společnosti dnes totiž slavnostně oznámili překročení hranice jedné miliardy vyprodukovaných grafických čipů GeForce továrnami Taiwan Semiconductor Manufacturing Company.

Společnost ze Santa Clary nedisponuje kapacitami na výrobu čipů, ty jen navrhuje a stejně jako řada dalších firem si je nechává vyrábět u TSMC. Pokud zapátráte v paměti, možná si vzpomenete, že dříve, než se na trhu začaly objevovat akcelerátory pod značkou GeForce, nVidia vyvíjela svá GPU pod značkou Riva. První GPU (NV10), jež se objevilo v grafice s označením GeForce, bylo představeno až v roce 1999.

Jednalo se o model GeForce 256 SDR. GPU bylo postaveno na 220nm výrobní technologií a vybaveno podporou rozhraní DirectX 7.0. Jeho jádro pracovalo na nominální frekvenci 120 MHz, sekundovalo mu 128bitové rozhraní a 32 MB paměti na taktu 166 MHz. Podle Jensena se složitost GPU od ranných čipů až po současnost zvýšila více jak tisícinásobně.

nVidia a TSMC, nerozlučná dvojice, co na trh dodala již miliardu GPU
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: 1 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama