NVIDIA Titan V – je dnes tohle monstrum z minulosti ještě použitelné?
i Zdroj: Nvidia
Novinka NVIDIA Titan V – je dnes tohle monstrum z minulosti ještě použitelné?

NVIDIA Titan V – je dnes tohle monstrum z minulosti ještě použitelné?

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

27. 2. 2024 19:55 3

Občas se stalo, že nějaký kus hardware natolik předběhl dobu, že vydržel spoustu let sloužit a i po mnoha letech měl stále slušný výkon. Je to případ i extrémní grafiky Titan V?

Reklama

Titan V byl v době vydání zhmotnění toho, co bychom chtěli, ale nikdy si to nekoupíme. Byla to první a jediná grafika pro konzumní trh s architekturou Volta - odtud Titan V. Jinak se Volta používala pouze v profesionálních kartách, které jsou zatraceně drahé. A to se samozřejmě promítlo i do ceny Titanu V. Na konci roku 2017 při uvedení stála tahle sranda 3000 dolarů. To jsou pořád naprosto šílené prachy za grafiku, kterou byste nacpali do herního PC. Přesto se našli nadšenci jako třeba kolega Obermaier, který kartu koupil, otestoval a vychválil do nebes za její obrovský výkon. Titan V totiž nebyl žádné ořezávátko a jako první grafika zvládal hry ve 4K a 60 snímcích. Jenže jak si stojí dnes, po šesti letech? To prozkoumal známý overclocker der8auer.

Titan V se řadí do generace karet GTX 10, má čip GB100 (velký jak fotbalové hřiště), boost na 1455 MHz, 12 GB HBM2 paměti a dvouslotový chladič typu blower. Z dnešního pohledu je u této výkonové špičky minulých let hezké TDP na 250 W. To dnes má střední třída a high-end tankuje dvakrát tolik. Der8bauer poznamenal, že ojetý Ttian V se dá koupit za ceny kolem 600-700 dolarů (či euro) a to je cena nové RTX 4070 Super. Čili tyto dvě karty postavil proti sobě. Jak se dalo čekat, RTX 4070S s přehledem utekla, klidně o 50 či 100 snímků, rovněž spotřeba je nižší, ale sám Roman mínil, že i dnes se dá Titan V na občasné hraní použít. Kromě Cyberpunk 2077, tam Titan V jaksi propadl s deseti FPS. Ovšem kupovat tento raritní ingot na hry je samozřejmě nesmysl, leda snad do sbírky nebo jako trofej.


 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama