nvidia-vyroba-na-20-nm-nebude-levnejsi-nez-na-28-nm
Novinka NVIDIA: Výroba na 20 nm nebude levnější než na 28 nm

NVIDIA: Výroba na 20 nm nebude levnější než na 28 nm

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

1. 4. 2012 06:00 17

Přes to, že je dnes apríl, tak následující informace nejsou žádným žertem. Novější výrobní procesy už se v budoucnu nemusí vyplácet, pokud vše zůstane tak, jak je nyní. Výrobci jako například TSMC by se měli zaměřit na optimalizace procesů a investici do výroby větších wafferů.

Reklama

Výroba čipů začíná být problémová a to díky stále se zmenšujícímu výrobnímu procesu. Vývoj nových výrobních strojů je náročnější a celková výtěžnost a efektivita horší. nVidia se tak nechala slyšet, že výroba čipů na 20nm výrobním procesu bude stěží levnější, než na 28nm. A stejné to bude i u 14nm procesu. V minulosti bylo výhodnější přejít s výrobou na menší proces, než optimalizovat současnou výrobu. To už dnes ale neplatí a TSMC za to dostalo tvrdou kritiku.

NVIDIA: Výroba na 20 nm nebude levnější než na 28 nm
i Zdroj: PCTuning.cz

TSMC je největším výrobcem polovodičů, který vyrábí pro mnoho společností, například pro AMD, nVidia nebo Qualcomm. nVidia je ale nespokojena s plány do budoucna. Přechod na 28 nanometový proces by měl být cenově efektivnější, co se týče ceny za tranzistor, než 40nm proces a zvýší se tak zisk. To stejně je očekáváno i u 20 a 14nm procesu a u těchto procesů bude možné na stejnou plochu nacpat 2× a 4× více tranzistorů, než nyní. Výrobci ale každou generací potřebují více a více tranzistorů, což znamená vyšší cenu, pokud zůstane cena za tranzistor stejná.

NVIDIA: Výroba na 20 nm nebude levnější než na 28 nm
i Zdroj: PCTuning.cz

Růst cen lze krásně vidět na cenách za jednotlivé waffery, nebo-li křemíkové desky, na kterých jsou vytvořeny a následně po rozřezání vytvořeny čipy. TSMC bude muset v budoucnu více spolupracovat s partnery a nVidia se snaží uspíšit začátek výroby 450 mm wafferů, místo 300 milimetrových, které se používají dnes. Větší waffery totiž poskytnou o 125 % větší plochu. Na výrobu této velikosti je ale potřeba zcela nové vybavení a zejména obrovské náklady ze strany TSMC. Nestává se moc často, aby společnosti, které si nechávají u někoho vyrábět čipy takto veřejně kritizovali. Objevují se také spekulace, že v budoucnu bude nVidia vyrábět grafické čipy u GlobalFoundries.

NVIDIA: Výroba na 20 nm nebude levnější než na 28 nm
i Zdroj: PCTuning.cz

Těžší bude také návrh čipů a návrat investice bude pomalejší. V kombinaci s nižšími zisky budou grafické čipy pro partnery dražší, pravděpodobně ale i samotné grafické karty pro koncové zákazníky. Také viceprezident Rory Read z AMD řekl, že novější technologie nejsou tak atraktivní, jako dříve.

NVIDIA: Výroba na 20 nm nebude levnější než na 28 nm
i Zdroj: PCTuning.cz

Z toho všeho vyplývá, že tvrzení „novější výrobní proces je levnější“, přestává platit. Problém je ale u TSMC, které má velké množství objednávek, ale malou kapacitu a vše nestíhá. Kvůli tomu zvedli ceny a jsme tam, kde jsme. Nejlépe jsou na tom Intel a Samsung, kteří mají své vlastní továrny jen pro své potřeby, avšak Intel začal poskytovat svojí volnou výrobní kapacitu ostatním, aby nebyly linky jen tak nevyužité. Na druhou stranu z toho ale vyplývá také to, že více tranzistorů neznamená vyšší výkon a nVidia a ostatní by se měli zaměřit na efektivní architekturu, jelikož ta stále klesá.

Zdroj: ExtremeTech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama