Nvidia zvyšuje podíl svých grafik u hráčů na Steamu
i Zdroj: Nvidia
Novinka Nvidia zvyšuje podíl svých grafik u hráčů na Steamu

Nvidia zvyšuje podíl svých grafik u hráčů na Steamu

David Jiránek

David Jiránek

5. 3. 2024 18:30 81

Hardwarový průzkum na Steamu opět přichází se zajímavými daty. V oblasti grafik dále posiluje Nvidia, z operačních systémů se daří Windows 10 na úkor novější verze.

Reklama

Steam průzkum pravidelně přináší vhled do složení herních sestav. Aktuálně máme k dispozici data za únor letošního roku a z tabulek můžeme vypozorovat různé trendy. Začneme u operačního systému, kdy se tlak Microsoftu na instalaci Windows 11 zatím nevyplácí. Novější jedenáctky totiž ztrácejí uživatele na úkor starších Windows 10. Poměr je to ovšem stále vyrovnaný a Windows se najdeme na 96,91 % zařízení zúčastněních v průzkumu.

U grafických karet vládne i nadále Nvidia. Zelený tým má na kontě 76,92 %, AMD pouze 15,09 %. Pokud si jednotlivé grafické karty seřadíme podle změny za poslední měsíc, zjistíme, že si větší podíl nepřipisuje žádná karta od AMD. Naopak 17 modelů od Nvidie vlastní stále větší procento uživatelů. Nejrychleji roste adopce šedesátkových modelů, konkrétně RTX 3060 a RTX 4060. Nejpopulárnější dedikovanou grafikou od AMD je Radeon RX 580, který najdeme kolem 30. místa.

Grafické karty seřazené podle růstu podílu v průzkumu
i Zdroj: Steam
Grafické karty seřazené podle růstu podílu v průzkumu

U procesorů je stav téměř neměnný. Intel si zachovává podíl 67,08 % a AMD se pohybuje okolo 32,92 %. Za poslední 4 měsíce si AMD značně polepšilo a od října přišel skok z 25 % až na 34 %, který nyní Intel lehce dohání.

Zajímavá je také velikost RAM. Prakticky všechny kategorie velikostí klesají až na 32 GB. Právě zástup počítačů s touto porcí paměti se zvyšuje na úkor všech ostatních. Zřejmě jde pro hráče o ideální hodnotu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama