obama-s-ballmerem-nalehali-na-prezidenta-ciny-aby-zatocil-s-warezem
Novinka Obama s Ballmerem naléhali na prezidenta Číny, aby zatočil s warezem

Obama s Ballmerem naléhali na prezidenta Číny, aby zatočil s warezem

Mirek Kočí

Mirek Kočí

23. 1. 2011 13:00 9

Na zdejších ulicích se dá levně pořídit téměř cokoliv, problémem jsou také internetové stránky, na kterých softwarové pirátství jen vzkvétá.

Reklama

Koncem minulého týdne přijel čínský prezident Chu Ťin-tao na čtyřdenní návštěvu Spojených států amerických. Jednání s jeho americkým protějškem Barackem Obamou dominovali vzájemné obchodní vztahy, klimatické změny anebo otázka lidských práv. Summit dvou nejmocnějších mužů světa se ale dotkl i dalšího ožehavého tématu – duševního vlastnictví.

Na čínského prezidenta v této otázce apeloval šéf Bílého domu a generální ředitel společnosti Microsoft Steve Ballmer. Ten při rozhovoru údajně poznamenal, že podle interních odhadů má v Číně legální původ pouze jeden z jejich deseti produktů, zbytek tvoří kopie. Microsoft a další velcí výrobci softwaru tím ročně přichází o miliardové zisky, což se jim pochopitelně nelíbí. Chu Ťin-tao přislíbil, že se problémem začne intenzivněji zabývat a přijme nová opatření.

Pod tlakem zahraničí bojuje nejlidnatější země světa proti pirátství filmů, hudby a video her již 10 let. Přesto, že jsou výrobci a distributoři nelegálního zboží zatýkání téměř denně, ale míra pirátství neklesá. V rámci husté ilegální sítě jsou totiž okamžitě nahrazeni a represivní opatření tak neúčinná. Na zdejších ulicích se dá levně koupit téměř cokoliv, od nosiče s nejnovějším operačním systémem po nejnovější napodobeninu iPhonu nebo iPadu. Problémem jsou i internetové stránky, na kterých se softwarovému pirátství daří lépe, než kdekoli jinde na světě.

Obama s Ballmerem naléhali na prezidenta Číny, aby zatočil s warezem
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: 1 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama