od-roku-2017-amd-ukrojilo-20-celosvetoveho-trhu-na-ukor-intelu
Novinka Od roku 2017 AMD ukrojilo 20 % celosvětového trhu na úkor Intelu

Od roku 2017 AMD ukrojilo 20 % celosvětového trhu na úkor Intelu

Mirek Kočí

Mirek Kočí

29. 9. 2020 11:51 12

Celkový podíl Intelu na světovém trhu procesorů od konce roku 2017 neustále padá. Oproti tehdejším 80 % nyní Intel ovládá pouze 60 % trhu. Největším konkurentem, který naopak rychle roste, je firma AMD. Za stejnou dobu se její podíl na trhu procesorů vyšvihl z přibližně 20 % na 40 %. Vyplývá to ze statistik platformy cpubenchmark.net. Stejný trend sleduje i vshosting~, největší poskytovatel cloudových a managed serverových služeb v České republice a na Slovensku.

Reklama

Procesory od AMD dlouhodobě platily za levnější, ale méně výkonnou alternativu Intelu. Běžně jsme se s nimi tak setkávali například v levnějších modelech notebooků. Toto už ovšem zdaleka neplatí, a to zejména s příchodem EPYC procesorů.

„Dlouhou dobu, a je třeba říci, že zaslouženě, kralovaly procesory Intel v segmentu počítačových hráčů i na serverovém trhu. Zájem se však nyní překvapivě otáčí a zájem zákazníků o AMD procesory rychle roste,“ říká David Lintimer ze společnosti vshosting~. Právě firma vshosting~ zaznamenala nárůst popularity AMD procesorů i u serverů, kde je spolehlivost naprosto klíčová. „Ještě vloni klienti téměř ze 100 % požadovali procesory Intel. Z letošních instalací je ale už 10-15 % s procesory od AMD,“ dodává Lintimer.

A jaký typ procesoru používají naši čtenáři? Jste věrni značce Intel, nebo spíše preferujete čipy od AMD? Dejte nám vědět v diskuzi!

Od roku 2017 AMD ukrojilo 20 % celosvětového trhu na úkor Intelu
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama