Oppo představuje značně vylepšené snímače a fotografické moduly pro mobily
i Zdroj: PCTuning.cz
Novinka Oppo představuje značně vylepšené snímače a fotografické moduly pro mobily

Oppo představuje značně vylepšené snímače a fotografické moduly pro mobily

David Jiránek

David Jiránek

19. 8. 2021 10:45

Společnost Oppo se ve velkém pustila do inovace fotografického soustrojí. Představen byl nový RGBW snímač, kontinuální optický zoom, pětiosá optická stabilizace a nová generace fotoaparátu pod displejem.

Reklama

Oppo se chce na poli fotomobilů vytáhnout, a proto na akci Oppo Future Imaging Technology Launch Event 2021 odhalilo celou řadu novinek v oblasti zobrazovacích technologií chytrých telefonů. Modernizací si prošel hardware v podobě snímačů a modulů i software v čele s algoritmy. Jak tedy podle Oppo snadno zachytíme krásu života?

Nový RGBW snímač

První novinkou je RGBW snímač zlepšující světelnou citlivost pomocí zavedení bílých subpixelů v kombinaci s technologií izolace pixelů (DTI) a algoritmu pixelů typu 4v1. Tato soustava pak umožňuje zachytit o 60 % více světla a zároveň snížit šum o 35 % za špatných světelných podmínek. Alespoň to platí oproti RGB snímačům při testování. Výsledkem jsou jasnější a čistší snímky.

Oppo představuje značně vylepšené snímače a fotografické moduly pro mobily
i Zdroj: PCTuning.cz

Nový snímač maximalizuje množství dat získaných prostřednictvím bílých pixelů snímače a pomocí algoritmu pomáhá zvýšit barevný výkon. Předchází tak problémům, jako jsou nepřesné barvy a moar vzory. Snímač by měl podávat lepší výsledky za slabého osvětlení, ale i díky vylepšení pleti, textur a kontrastu také zvýšit expresivitu portrétů na fotografiích a ve videu. RGBW snímač bude komerčně dostupný v produktech Oppo od 4. čtvrtletí 2021.

Kontinuální optický zoom

Další užitečnou novinkou je kontinuální optický zoom v rozsahu 80-200 mm o který se po hardwarové stránce stará nový modul. Interní čočky jsou vyrobené z kombinace skla a plastu a minimalizují rozptýlené světlo. Tunelový magnetoresistivní snímač pak umožňuje stabilnější a přesnější pohyb těchto čoček v modulu fotoaparátu. Vše završuje vylepšený motor vodící hřídele starající se o vyšší dynamický náklon.

Oppo představuje značně vylepšené snímače a fotografické moduly pro mobily
i Zdroj: PCTuning.cz

Výsledkem snažení společnosti Oppo je kontinuální optický zoom schopný zachytit ostré snímky při každé úrovni přiblížení. Nehrozí tak nekonzistentní vyvážení bílé, zkreslení barev a podobné neduhy při přechodu z jednoho modulu fotoaparátu ke druhému.

Pětiosá optická stabilizace

Co by to bylo za modul fotoaparátu bez skvělé optické stabilizace. Ta od společnosti Oppo využívá data z interních senzorů, zejména gyroskopu a analyzuje je, přičemž algoritmy se následně postarají o zpracování těchto dat. Výsledné hodnoty se předají dvěma pohyblivým součástem – objektivu a obrazovému snímači. 

Oppo představuje značně vylepšené snímače a fotografické moduly pro mobily
i Zdroj: PCTuning.cz

Posun objektivu pokrývá horizontální a vertikální posun v malých mírách. Pokud je pohyb vyšší, nastoupí na řadu také posun snímače rovněž využívající obě osy. Tím je umožněn maximální úhel stabilizace ±3°, tedy trojnásobek oproti tradiční technologii OIS. Zároveň se snímač může posouvat s přesností 2 μm. Výsledek přijde vhod při nočních záběrech nebo při focení v pohybu. Vibrace by se měly v tomto případě snížit až o 65 %. Technologie bude dostupná od 1. čtvrtletí roku 2022.

Nový algoritmus podporující fotoaparát pod obrazovkou

Nakonec zde máme i čistě softwarovou novinku. Oppo hodlá nasednout na trend předních kamer schovaných pod samotným displejem. Nejdřív k samotné obrazovce nad fotoaparátem, která by díky geometrii pixelů měla mít jemnost 400 PPI. Oppo sáhlo po nové konstrukci zajišťující plynulejší vizuální zážitek. Každý pixelový obvod řídí pouze 1 pixel na obrazovce a algoritmické kompenzace určují chromatičnost a jas obrazovky mnohem přesněji, což snižuje odchylku a zvyšuje životnost displeje.

Nové algoritmy využívající umělé inteligence pak redukují difrakci, antikondenzaci, HDR a AWP pro lepší optimalizaci kvality obrazu fotoaparátu pod displejem. Celý systém umělé inteligence byl vycvičen pomocí desítek tisíc snímků, aby zajistil jasnější a přirozeněji vypadající snímky.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama