opticka-verze-rozhrani-thunderbolt-mozna-jeste-tento-rok
Novinka Optická verze rozhraní Thunderbolt možná ještě tento rok

Optická verze rozhraní Thunderbolt možná ještě tento rok

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

15. 3. 2012 06:00 2

Technologie Thunderbolt od Intelu zdá se dojde svému původnímu jménu – Light Peak. Někdy v tomto roce by se totiž měla objevit ze strany Intelu podpora pro optické kabely.

Reklama

Nové rozhraní Thunderbolt, které Intel uvedl minulý rok, mělo původně zcela jiný název – Light Peak. A to z prostého důvodu. Toto rozhraní mělo pracovat s optikou, díky čemuž mělo být dosaženo rychlostí až 100 Gb/s. Od toho se ale v poslední chvíli ustoupilo a použily se pouze měděné vodiče. To mělo za následek snížení rychlosti na 10 Gb/s a mnohem kratší maximální délku kabelů z několika desítek metrů na 6.

Optická verze rozhraní Thunderbolt možná ještě tento rok
i Zdroj: PCTuning.cz


Zdroj:

Softpedia

Proč v první generaci Intel upustil od optických vodičů se můžeme jen domnívat. Nicméně letos bychom se mohli již dočkat druhé generace rozhraní Thunderbolt, která mimo implementace PCI-Express 3.0 bude využívat právě optické kabely. Zůstane však zachována kompatibilita, jelikož podle Intelu je každý kabel lepší pro jiné zařízení. Přes měděné vodiče se dají zařízení i napájet, dokáže dodat až 10 W, což u optických kabelů nebude možné. Budou se tedy hodit tam, kde bude mít cílové zařízení vlastní napájecí zdroj.

Už současné produkty, které jsou tímto rozhraním vybavené, mohou být připojeny pomocí optických kabelů. Není potřeba nic měnit. Připomeňme, že pomocí jednoho konektoru a kabelu, lze k počítači připojit do série několik zařízení, například monitor, externí disk a další. Podporuje totiž protokoly DisplayPort a PCI-Express 2.0 (v druhé generaci 3.0). V současnosti je zatím využíván jen na počítačích MacBook od Apple ale ještě v tomto roce přijdou i notebooky od výrobce Lenovo.

Zdroj: MacWorld

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama