Ovladač AMD grafiky vám bez dovolení přetaktuje CPU
i Zdroj: AMD
Novinka Ovladač AMD grafiky vám bez dovolení přetaktuje CPU

Ovladač AMD grafiky vám bez dovolení přetaktuje CPU

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

6. 4. 2022 11:20 2

Posledních pár dnů se na internetu šířily zprávy, že ovladače od AMD vyvádějí věci, o které uživatel nežádá, jako že mu třeba přetaktují procesor.

Reklama

Nyní se tato situace potvrdila a vyjádřili se k ní zástupci AMD pro web Tomshardware. 

„Jsme si vědomi tohoto problému, kdy AMD software mění nastavení AMD procesorů pro některé uživatele. Pátráme po příčinách problému a poskytneme další informace, jak jen to bude možné.“

V zásadě jde o to, že AMD procesor lze přetaktovat i v ovladačích Radeon Adrenaline. Od firmy to byla snaha o jisté zjednodušení, kdy je možné přetaktovat CPU i GPU pomocí jedné utility, zatímco předtím se CPU ždímalo skrz Ryzen Master software. Nyní stačí zapnout automatické přetaktování PBO (Precision Boost Overdrive) a to se postará o volty a MHz. 

Ovladač AMD grafiky vám bez dovolení přetaktuje CPU
i Zdroj: AMD

A zde nastává problém v tom, že při nastavení profilu pro GPU se může bez vědomí uživatele zapnout i automatické přetaktování. Zrada je v tom, pokud už máte své CPU vyladěné podle sebe v BIOSu a ovladače Adrenaline to překopají podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Nebo vůbec nechcete mít procesor přetaktovaný, třeba kvůli slabšímu chladiči a teplotám, či potřebujete absolutní stabilitu a tak podobně. 

Řešení ovšem existuje – pomocí programu Radeon Software Slimmer odstranit z ovladačů Adrenaline část Ryzen Master, která se stará o CPU. Toto není ovšem oficiální řešení, nýbrž pomozme si sami. A pro jistotu dodáme, že tento problém se vyskytuje pouze v kombinaci AMD procesoru a grafické karty.

zdroj: Tomshardware

Procesory (nejen) AMD nakoupíte u CZC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama