Po neuvěřitelných 30 letech byl stoprocentně pokořen level v Doomu, u něhož se věřilo, že je to nemožné
i Zdroj: Zero Master
Novinka Po neuvěřitelných 30 letech byl stoprocentně pokořen level v Doomu, u něhož se věřilo, že je to nemožné

Po neuvěřitelných 30 letech byl stoprocentně pokořen level v Doomu, u něhož se věřilo, že je to nemožné

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

13. 10. 2023 19:50 36

Jakkoli to zní bláznivě, kde je vůle, tam je cesta. A u maniaka, který se na Doom specializuje, nešlo čekat nic menšího.

Reklama

Mluvíme samozřejmě o legendě Doomu, držiteli spousty rekordů a člověku (pravděpodobně), který dokáže i ty nejtvrdší a nejdelší levely dohrát na jeden zátah bez ukládání pozice. No kdo jiný než Zero Master, že? Tenhle borec se vyznačuje neuvěřitelnou trpělivostí, totální znalostí hry, enginu, limitů a analytickým myšlením. A to mu pomohlo dohrát na sto procent poslední level první epizody původního Doomu z roku 1993. 

Jestli si to pamatujete, na konci této úrovně je hráč teleportován do temné místnosti plné monster a zároveň má podlaha vlastnost, že hráči uštědřuje 20% poškození. Výsledkem je vždy konec levelu, jen co se pařanovo zdraví dostane pod 10%. To v kombinaci s agresivními monstry v podstatě znemožňuje dosáhnout 100% všech zabití, není na to čas. Speedrunnerská komunita kolem Doomu se shodla, že jde o nesplnitelnou výzvu a tak úroveň E1M8 byla až do dnešní doby výjimka, která se považovala za dohranou i s méně než 100% kills. 

Ale. Jelikož Zero Master je zkrátka Zero Master, napsal si skript, který poslední místnost zkoušel znova a znova, tisíce pokusů. Z těch potom vydestiloval jednu použitelnou strategii. A nakonec díky pečlivému plánování, štěstí (nebo RNG, random number generator, způsob jakým Doom kalkuluje damage, šanci zásahu atd.) a jeho mistrovskému umu se podařilo poprvé v historii dokončit level E1M8 na 100%. Absolutní šílenec. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama