pocet-obeti-sifrovaciho-ransomwaru-roste-tvrdi-bezpecnostni-firma
Novinka Počet obětí šifrovacího ransomwaru roste, tvrdí bezpečnostní firma

Počet obětí šifrovacího ransomwaru roste, tvrdí bezpečnostní firma

Mirek Kočí

Mirek Kočí

8. 11. 2016 15:00

Počet internetových uživatelů, kteří se setkali se šifrovacím ransomwarem, se za třetí čtvrtletí letošního roku zvýšil téměř třikrát. Podle zprávy Kaspersky Lab, sledující vývoj v oblasti IT hrozeb, se jedná konkrétně o 821 865 lidí. Jde tak o třetí čtvrtletí v řadě, kdy počty útoků rostly. Uvádí tisková zpráva.

Reklama

Šifrovací ransomware – přesněji malware, který zašifruje uživatelovy složky, aby po něm následně vyžadoval výkupné za jejich odšifrování – se aktuálně mezi kyberzločinci těší velké popularitě. Je to zejména kvůli nízkým nákladům na vývoj a zároveň potenciálně vysokým výnosům, pokud dojde k úspěšné infekci.

Kromě narůstajícího počtu obětí se kyberzločinci věnují i vyhledávání nových zemí, kde lze zaútočit. Od července do září tohoto roku patřily mezi státy s největším podílem uživatelů napadených šifrovacím ransomwarem Japonsko (4,83 %), Chorvatsko (3,71 %), Jižní Korea (3,36 %) Tunisko (3,22 %) a Bulharsko (3,2 %). V předchozím kvartále bylo na prvním místě také Japonsko, ale druhé, třetí a čtvrté místo bylo obsazeno Itálií, Džibutskem a Lucemburskem.

Nejvíce obětí má na svědomí Trojan-Downloader.JS.Cryptoload – rodina downloaderů napsaná v jazyce JavaScript schopná stahovat jiné rodiny krypto ransomwaru. Mezi nejrozšířenější z nich ve třetím čtvrtletí patřily CTB-Locker (28,34 % napadených uživatelů), Locky (9,6 %) a CryptXXX (8,95 %).

Další důležitá zjištění Kaspersky Lab:

O 5,8 % vzrostl ve třetím čtvrtletí počet uživatelů napadených bankovním malwarem – 1 198 264 obětí

Co do počtu zneužití zůstaly vyhledávače a operační systém Android nejčastěji napadenými softwary. 45 % napadení, která zaregistrovala společnost Kaspersky Lab, cílilo na vyhledávače, přičemž 19 % z nich bylo vyvinuto pro zneužití slabin oblíbeného mobilního operačního systému Android

Počet obětí šifrovacího ransomwaru roste, tvrdí bezpečnostní firma
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Kaspersky Lab

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama