Počítače si po svém skládá stále více uživatelů, předem vytvořené sestavy vytlačuje konfigurátor
i Zdroj: CZC
Novinka Počítače si po svém skládá stále více uživatelů, předem vytvořené sestavy vytlačuje konfigurátor

Počítače si po svém skládá stále více uživatelů, předem vytvořené sestavy vytlačuje konfigurátor

Redakce PCT

Redakce PCT

24. 5. 2023 16:00 7

Čeští zákazníci se postupně odklání od nákupu počítačových sestav s předem danou konfigurací a dávají přednost vlastnímu výběru jednotlivých komponent. Tento trend potvrzuje meziroční srovnání dat společnosti CZC, která nabízí jak okamžitě dostupné hotové PC sestavy, tak i možnost zakoupit počítač prostřednictvím Konfigurátoru PC sestav. Vlastní PC sestavu podle svých potřeb si tak mohou navrhnout i laici.

Reklama

Předem složené sestavy už netáhnou. Jednoduché konfigurátory počítačových sestav volí stále více nakupujících. Na konkrétní čísla jsme se zeptali přímo v CZC, kteří nabízejí svůj vlastní konfigurátor. Výsledky jsou následující.

Mezi Q1 2022 a Q1 2023 vzrostl počet počítačů, které si zákazníci sami navrhli a objednali z jednotlivých komponent o 76,87 %. Většinu z nich si přitom zájemci zkompletovali pomocí konfigurátoru. Jeho využití vzrostlo v meziročním porovnání o 93 %. Stále však platí, že z celkového počtu počítačů objednaných po komponentech si něco málo přes dvě třetiny zvolí montáž přímo od CZC a téměř třetina zákazníků si počítač staví vlastními silami.

Naopak na ústupu je prodej vlastních hotových počítačů značky CZC. Tuto cestu zvolilo o 55 % zákazníků méně než před rokem.

Počítače si po svém skládá stále více uživatelů, předem vytvořené sestavy vytlačuje konfigurátor
i Zdroj: CZC

Velká část zákazníků dokáže zhodnotit své potřeby výkonu a úložné datové kapacity a dává přednost vlastnímu návrhu počítače v kombinaci s individuálně zvolenou skříní, píše CZC v tiskové zprávě.

Geekům, kteří si chtějí kompletaci zajistit sami, mohou pomoct například nové streamy ze stavby počítačů na Twitch kanálu CZC, na nichž technik kompletuje s příslušným komentářem celého postupu a odpovídáním na otázky sledujících vždy jednu ze sestav objednaných přes konfigurátor. Ohlasy zákazníků zároveň potvrdily, že streamy slouží geekům často i jako dobrá inspirace při výběru všech potřebných položek v konfigurátoru.  

„V CZC se dlouhodobě zaměřujeme nejen na samotný prodej elektroniky, ale také na související služby a přidanou hodnotu, což nás odlišuje od ostatních prodejců. Právě proto nabízíme již od roku 2020 unikátní službu, která umožňuje zákazníkům sestavit si kompletní počítačovou sestavu v závislosti na vlastních potřebách, a také možnost následné odborné montáže počítače. Konfigurátor provede zájemce postupně výběrem jednotlivých položek od procesoru až po zdroj a díky propracovanému algoritmu, který stále vylepšujeme, vybírá vzájemné kompatibilní díly a nedovolí zapomenout vybrat žádnou nezbytnou položku, jako je například chladič procesoru“, konstatuje Milan Novosad manager montážního oddělení společnosti CZC.

Konfigurátor PC sestav je dostupný na stránkách CZC.cz v sekci „Počítače, notebooky“.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama